Přeskočit na obsah

Vitamin D a kyseliny omega-3 prý chrání před degenerací sítnice

Vitamin D a takzvané nenasycené mastné kyseliny omega-3, na něž jsou bohaté některé ryby, prý mohou omezit riziko degenerace oční sítnice, která přichází s věkem a může znamenat postupnou ztrátu vidění. K tomuto závěru dospěli američtí vědci ve dvou studiích, o nichž informuje agentura AFP.

První výzkum byl proveden v letech 1992 až 1998 a byly do něho zapojeny přes čtyři tisíce osob ve věku od 60 do 80 let. Jeho výsledky ukázaly, že u skupiny, která konzumovala potraviny bohaté na kyseliny omega-3, bylo nejnižší riziko vzniku této nemoci.

"Při konzumaci více než dvou průměrných porcí ryb týdne (kolem 230 gramů) je riziko degenerace oční sítnice nižší," uvádějí autoři studie, podle nichž kyseliny omega-3 mohou snížit riziko výskytu zánětu v nervových tkáních sítnice.

Výsledky, které se opírají o analytická pozorování, je třeba ještě potvrdit klinickými zkouškami, zdůrazňují autoři studie, která byla uveřejněna v květnovém vydání časopisu Archives of Ophthalmology.

Další studie, která byla provedena na lékařské fakultě v New Jersey, zase ukázala, že ke snížení rizika poškození sítnice přispívá rovněž vitamin D. Do studie bylo zahrnuto 7750 osob reprezentujících všechny kategorie dospělého obyvatelstva v USA v letech 1988 až 1994.

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 jsou stejně jako vitamin D bohatě obsaženy především v tučných rybách, jako je tuňák nebo losos. Jiné studie amerických a nizozemských vědců již dříve přinesly poznatky, že kyseliny omega-3 přispívají mimo jiné i k zachování duševní svěžesti ve stáří.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…