Přeskočit na obsah

VFN má novou kuchyň, zlepší komfort pacientské stravy

Pacienti Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) budou od 1. srpna dostávat jídlo podle své diety naporcované v uzavřeném a tepelně izolovaném balení už v kuchyni.

Novinkou ve stravovacím provozu bude využívání tabletového systému. Tento systém přinese zvýšení komfortu a bezpečnosti podávání pacientské stravy. Díky němu odpadá dosavadní manipulace s jídlem na klinikách, přesné porce jsou připravovány přímo z kuchyně (dohled na výdejní lince) bez možnosti zásahu nepovolených osob. Další výhodou tabletového systému je zajištění odpovídající teploty podávaného jídla díky nahřívacím vložkám a termoizolačním schopnostem tabletů.

"Starý provoz jsme měli na hranici životnosti, takže právě včas jsme otevřeli provoz nový," uvedla ředitelka VFN Dana Jurásková.. Rekonstrukce trvala 14 měsíců. Stavební práce vyšly na 46 milionů korun, přípravná a varná technologie na 14,4 milionu a mycí a tabletový systém na 24,4 milionu. Celkem investice činila 84,8 milionu, z toho 30 miliony korun přispělo ministerstvo zdravotnictví.

Investice je podle ředitelky výhodná pro pacienty i nemocnici. A nemocnice dostojí všem normám, které se přípravy stravy týkají. "Samozřejmě jsme tím pádem schopni také rozšířit počet diet, které našim pacientům poskytujeme," uvedla ředitelka.

Rekonstrukci kuchyně zároveň označila za první krok nulté fáze modernizace VFN. V areálu u Apolináře bude stržena jedna vyprázdněná budova a na jejím místě má být časem vystavěna nová budova, kde budou laboratoře, transfúzní oddělení a lékárna.

Rekonstruovaná kuchyně je v areálu gynekologicko-porodnické kliniky, vařit ale bude pro pacienty celé nemocnice. Ve dvouměsíčním zkušebním provozu bude vařit také pro zaměstnance této kliniky, poté i pro zaměstnance celé nemocnice. Plánovaná kapacita kuchyně je celkem 3500 porcí pro každý výdejní cyklus (snídaně, oběd, večeře). Nyní se vaří 1100 až 1200 porcí pro pacienty a 900 porcí pro zaměstnance.

Na změnách a rozšíření diet bude kuchyně spolupracovat s nutričními terapeutkami a dietology. Přednosta 3. interní kliniky VFN a přední český dietolog profesor Štěpán Svačina potvrdil, že nemocniční strava je důležitá, na její kvalitě závisí i to, jak úspěšná bude léčba. Moderní dietologie v nemocnici podle něj počítá s výběrem jídel pro pacienty, což modernizovaná kuchyně také umožní. Přínos vidí i v tom, že studující v oboru nutriční terapeut uvidí v této kuchyni příklad "správné praxe".

Projekt stavební části vypracovala ak. arch. V. Axmanová, projekt technologické části připravila firma 2v projekt s.r.o. Generálním dodavatelem stavby byla společnost UNISTAV a.s. Brno. Přípravné a varné technologie dodala firma P.V. Service spol. s r.o a dodávka mycího a tabletovacího systému zajistila ARTRANS s.r.o.

ČTK

Naďa Myslivcová ktp

Zdroj: www.tribune.cz, ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…