Vařil pro Klause, nyní vaří pro nemocnici
Na přípravu jídla v Uherskohradišťské nemocnici nyní dohlíží šéfkuchař pražské restaurace Aureole Jiří Král. Nemocnice s ním začala spolupracovat s cílem zkvalitnit nemocniční stravu, na letošek vyhlásila Rok výživy. Byla to výzva, řekl dnes novinářům Král.
"Vařil jsem v různých restauracích, od Hradu i v podhradí. Ale v nemocnicích ne, připadá mi to velmi zajímavé. Shodou okolností jsem byl několikrát hospitalizován, jídlo nebylo úplně ideální. Když přišla taková nabídka, tak mě to začalo zajímat. Jídlo člověku vždy zlepší náladu, zvlášť když leží v nemocnici dlouho," uvedl kuchař.
Král chce podle prvotních poznatků v nemocniční kuchyni zlepšit zejména technologické postupy, například při přípravě masa, aby bylo šťavnatější. Radil také, jak používat bylinky či pepř. "Ukazovali jsme si věci, jak to dělat, aby to dopadlo lépe," prohlásil Král, který plánuje ale i zavádění zcela nových jídel. "Chtěl bych například dělat týden nějakou kuchyni, která by odpovídala danému období," řekl kuchař.
Dnes se v nemocnici vedle devíti diet servírovalo kuřecí stehno s červeným zelím a noky, srbské žebírko nebo filet z norského lososa. Kuchařům a kuchařkám v nemocniční kuchyni to podle Krále šlo dobře. Také ocenil, že používají čerstvé suroviny a ne polotovary. V kuchyni se denně vaří 600 jídel pro pacienty a stejné množství pro personál, který má na výběr z několika jídel. Král se bude muset vejít do současného limitu 17 korun na nákup surovin pro jedno jídlo pro pacienta.
Královo dnešní vaření bylo podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské jakýmsi "předkolem"́ jeho působení v nemocnici. Naplno v ní začne působit v září. "Poté přijede vždy začátkem nového ročního období, aby se zaměřil na sezonní potraviny a jídla," řekla mluvčí. Nemocnice však bude s Králem neustále v kontaktu, bude pomáhat sestavovat menu, dohlédne na přípravu jídla i servírování. Působení šéfkuchaře ocenili i stávající kuchaři a jídlo chutnalo i pacientům. "Chutná mi víc jak včera," podotkla jedna pacientka.
Nápad oslovit renomovaného šéfkuchaře vzešel od člena představenstva nemocnice Vlastimila Vajdáka. "Přemýšleli jsme, jakým způsobem oživit a vylepšit stravování v nemocnici, které považujeme za velmi důležité. A napadlo nás přivést do nemocniční kuchyně renomovaného kuchaře. Dostali jsme tip na šéfkuchaře Jiřího Krále. Při jedné z našich cest do Prahy jsme navštívili restauraci Aureole a přednesli jsme mu tento 'šílený' nápad. On k naší velké radosti nezaváhal a souhlasil," uvedl Vajdák. Král by měl podle předsedy představenstva nemocnice Petra Sládka pomoci také s rekonstrukcí stravovacího provozu, která je v plánu příští rok.
ČTK
Zdroj: ČTK