Přeskočit na obsah

Vady u potravin

Přibližně v každé třetí výrobně potravin na jižní Moravě našli hygienici při loňských kontrolách vážné chyby. Restauratéři či výrobci lahůdek například skladovali potraviny při nesprávné teplotě, na jednom místě upravovali syrové maso, zeleninu či vejce s hotovými jídly nebo nedodržovali dobu minimální trvanlivosti výrobků. Řekla to Jana Laštovičková z jihomoravské hygienické stanice.

Mezi vážné nedostatky patřilo, když hygienici při jedné z kontrol objevili v odebraných vzorcích zákusků salmonelózu. Bakterie způsobuje vážné průjmové onemocnění. Při kontrole jedné z restaurací zase kontroloři narazili na to, že mísu se syrovými kuřecími křídly někdo odložil do horního patra lednice, odkud tekutina z masa odkapávala na usmažené palačinky, připravené k ohřátí a jídlu.

Závady nejčastěji řeší hygienici domluvou; to když je výrobce pokrmů ochoten chyby odstranit a s kontrolory spolupracuje. Přibližně 90 provozů však museli loni zavřít nebo vydat takzvané rozhodnutí o nápravných opatřeních. Kolem 900.000 korun zaplatili hostinští či výrobci potravin na pokutách, uvedla Laštovičková.

Jihomoravští hygienici loni udělali u výrobců potravin asi 3500 kontrol, nejméně v polovině z nich ověřovali, zda výrobci napravili dříve zjištěné nedostatky. Restaurace či vinárny kontrolují hygienici i ve večerních a nočních hodinách. Podle ředitele krajské hygienické stanice Jana Marečka zvažují i víkendové kontroly.

Skutečnost, že hygienické předpisy vážně poruší 30 až 40 procent výrobců pokrmů, je podle Jany Laštovičkové vážná. "Myslím, že je to hodně," uvedla.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…