Přeskočit na obsah

V posledních dvou letech víc přibylo nových diabetiků

Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

"Počet nemocných je na vzestupu celosvětově. Náklady na léčbu diabetu jsou ohromné. Podle světových statistik je to jedna ze tří nejdražších chorob - vedle nemocí srdce a cév a onkologických onemocnění," uvedl předseda České diabetologické společnosti Milan Kvapil. Léčba pacienta může ročně stát i několik stovek tisíc korun.

Diabetes mellitus neboli cukrovku vyvolává nedostatek inzulínu, který pomáhá udržovat přiměřenou hladinu cukru v těle. Bez tohoto hormonu organismus glukózu, která je zdrojem energie buněk, špatně využívá. Hromadění cukru v krvi vede k různým potížím, jako je třeba poškození ledvin a další.

Cukrovka je zatím nevyléčitelná, léčit se ale dá. Cílem léčby je zlepšit kvalitu života pacientů, zabránit komplikacím a prodloužit život. I když jsou v Česku výsledky podle Kvapila dobré, přesto je "co dohánět". Cukrovkáři od 25 do 29 let umírají sedmkrát častěji než jejich vrstevníci. U žen s cukrovkou mezi 55 a 59 lety je čtyřikrát vyšší pravděpodobnost úmrtí než u vrstevnic.

Od roku 2005 do roku 2008 se počet nově zjištěných pacientů s cukrovkou pohyboval kolem 56.000. V posledních dvou letech se zvedal. Loni se přiblížil 65.000. Diabetiků, kteří se léčí, přibývá. Na konci loňska jich bylo 806.230. Léčbu tedy podstupoval každý třináctý Čech či Češka. V roce 2005 bylo v Česku asi 739.300 léčených. Počet úmrtí se naopak snižuje. Před šesti lety zemřelo 23.300 nemocných, loni jich bylo o tisícovku méně.

Zlom v léčbě cukrovky a v prodloužení života pacientů znamenal objev inzulínu. Dalším milníkem bylo objevení antibiotik, díky nimž se podařilo zachránit mnohé nemocné s komplikacemi. Nyní podstatnou roli podle Kvapila může hrát informování a poučení cukrovkářů. "Pacient, který je o léčbě a její aplikaci poučený, má šanci žít déle," uvedl šéf diabetologické společnosti.

Podle něj je kromě správné léčby podstatný pohyb a zdravá strava. Ta se u diabetika v podstatě neliší od běžné zdravé výživy. Cukrovkáři jen musí víc dbát na energetickou hodnotu. Odborníci potraviny s označením dia proto příliš nedoporučují. "Člověk pak nabude dojmu, že může nekontrolovaně jíst to, co chce," uvedl Kvapil. Dodal, že v dia potravinách sice není tolik cukru, ale zase tam může být třeba o to víc tuků. I na ty si musí nemocní dávat pozor.

 

Rok Počet nově zjištěných onemocnění Počet léčených Počet úmrtí
2005 56.545 739.305 23.326
2006 56.311 748.528 23.521
2007 56.398 754.961 22.869
2008 55.975 773.561 22.259
2009 61.357 783.321 21.747
2010 64.997 806.230 22.286


Zdroj: ÚZIS


ČTK  Kateřina Krausová

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…