V posledních dvou letech víc přibylo nových diabetiků
Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky.
"Počet nemocných je na vzestupu celosvětově. Náklady na léčbu diabetu jsou ohromné. Podle světových statistik je to jedna ze tří nejdražších chorob - vedle nemocí srdce a cév a onkologických onemocnění," uvedl předseda České diabetologické společnosti Milan Kvapil. Léčba pacienta může ročně stát i několik stovek tisíc korun.
Diabetes mellitus neboli cukrovku vyvolává nedostatek inzulínu, který pomáhá udržovat přiměřenou hladinu cukru v těle. Bez tohoto hormonu organismus glukózu, která je zdrojem energie buněk, špatně využívá. Hromadění cukru v krvi vede k různým potížím, jako je třeba poškození ledvin a další.
Cukrovka je zatím nevyléčitelná, léčit se ale dá. Cílem léčby je zlepšit kvalitu života pacientů, zabránit komplikacím a prodloužit život. I když jsou v Česku výsledky podle Kvapila dobré, přesto je "co dohánět". Cukrovkáři od 25 do 29 let umírají sedmkrát častěji než jejich vrstevníci. U žen s cukrovkou mezi 55 a 59 lety je čtyřikrát vyšší pravděpodobnost úmrtí než u vrstevnic.
Od roku 2005 do roku 2008 se počet nově zjištěných pacientů s cukrovkou pohyboval kolem 56.000. V posledních dvou letech se zvedal. Loni se přiblížil 65.000. Diabetiků, kteří se léčí, přibývá. Na konci loňska jich bylo 806.230. Léčbu tedy podstupoval každý třináctý Čech či Češka. V roce 2005 bylo v Česku asi 739.300 léčených. Počet úmrtí se naopak snižuje. Před šesti lety zemřelo 23.300 nemocných, loni jich bylo o tisícovku méně.
Zlom v léčbě cukrovky a v prodloužení života pacientů znamenal objev inzulínu. Dalším milníkem bylo objevení antibiotik, díky nimž se podařilo zachránit mnohé nemocné s komplikacemi. Nyní podstatnou roli podle Kvapila může hrát informování a poučení cukrovkářů. "Pacient, který je o léčbě a její aplikaci poučený, má šanci žít déle," uvedl šéf diabetologické společnosti.
Podle něj je kromě správné léčby podstatný pohyb a zdravá strava. Ta se u diabetika v podstatě neliší od běžné zdravé výživy. Cukrovkáři jen musí víc dbát na energetickou hodnotu. Odborníci potraviny s označením dia proto příliš nedoporučují. "Člověk pak nabude dojmu, že může nekontrolovaně jíst to, co chce," uvedl Kvapil. Dodal, že v dia potravinách sice není tolik cukru, ale zase tam může být třeba o to víc tuků. I na ty si musí nemocní dávat pozor.
Rok | Počet nově zjištěných onemocnění | Počet léčených | Počet úmrtí |
2005 | 56.545 | 739.305 | 23.326 |
2006 | 56.311 | 748.528 | 23.521 |
2007 | 56.398 | 754.961 | 22.869 |
2008 | 55.975 | 773.561 | 22.259 |
2009 | 61.357 | 783.321 | 21.747 |
2010 | 64.997 | 806.230 | 22.286 |
Zdroj: ÚZIS
ČTK Kateřina Krausová
Zdroj: ČTK