V EU přibývá závadných potravin
Loni se v zemích Evropské unie opět zvýšil počet oznámení o zdravotně závadných potravinách. Podle výroční zprávy Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), kterou dnes vydala Evropská komise, je přírůstek zachycených závadných potravin důsledkem aktivnějšího přístupu členských států a zvýšení dovozů potravin.
RASFF dostal 3158 hlášení o rizikových potravinách, zatímco v roce 2004 jich bylo 2588. Podle RASFF, který je nástrojem unie pro výměnu informací o rizicích v potravinovém řetězci, se počty hlášení zvyšují každým rokem. Je to důsledek aktivnějšího úsilí jednotlivých států, které se častěji obracejí na RASFF, i rozšíření unie, jež přineslo větší dovoz potravin a více kontrol na hranicích.
Oznámení RASFF se týkala především ryb a rybích produktů (20 procent), masa (18 procent) a koření (11 procent). Nejčastějším důvodem oznámení byla přítomnost mykotoxinů nebo mikroorganismů, jako je salmonela. Skoro polovina upozornění se týkala produktů, které byly z hranic EU vráceny.
Česká republika se byla mezi zeměmi EU na 13. místě se Švédskem, když v roce 2005 oznámila 45 případů potravinových rizik. Nejčastěji byly zjištěny problémy v potravinách z Íránu (474), Číny (249), Turecka (199) a Indie (138). Velký počet oznámení se vztahoval i na země EU jako Španělsko (126) a Německo (115). Jen osm hlášení se týkalo produktů z ČR.
Zdroj: ČTK