Přeskočit na obsah

V Česku trápí zažívání občas 80 procent dospělých

Zažívání trápí občas 80 procent dospělých v Česku, třetina trpí funkčními poruchami trávení. Častěji lidé v produktivním věku, obyvatelé větších měst a ženy. Příčinou je nepravidelná strava, stres, nedostatek pohybu a špatný pitný režim. Na význam vyvážené stravy pro zdravé i problémové zažívání upozorní osvětové akce ke Světovému dni pro zdravé zažívání, který připadá na 29. května.

"Výskyt zažívacích obtíží v české populaci je alarmující, osvěta zaměřená na zdravý životní styl je nezbytná," řekl ČTK docent Radan Keil z České gastroenterologické společnosti.

Pokud někoho trápí nadýmání, pocit plnosti v nadbřišku či pálení žáhy a vyšetření u něj žádnou nemoc neprokázalo, trpí funkčními zažívacími obtížemi. Stav zhoršuje strava s množstvím přepálených tuků, nápoje s kofeinem a stres. "Pomáhá dodržovat pravidelné denní rituály, jíst více než třikrát denně a podpořit zažívání probiotiky," doporučil Keil.

Se zažíváním souvisí rakovina tlustého střeva a konečníku. Česko se drží na předních místech nepříznivého žebříčku. Ze 100.000 lidí onemocní tímto nádorem 88 mužů a 62 žen. Podobně špatně jsou na tom Německo a Švýcarsko, na opačném konci žebříčku jsou Turecko a Rumunsko. Lépe než Češi jsou na tom Slováci, s nimiž žili Češi desítky let ve společném státě. Stravovací návyky Slováků se liší a hlavně mají lepší genetickou výbavu.

Přesné příčiny onemocnění nejsou známy. Přispívá k němu nadměrná konzumace červeného masa a uzenin, významná je genetická vázanost. Nemoc se dá včas odhalit jednoduchým testem na zjištění krve ve stolici.

Se zažíváním souvisí refluxní onemocnění jícnu, žaludeční kyseliny se dostávají až do jícnu a narušují sliznici. Česko je na pátém místě v Evropě ve výskytu tohoto onemocnění, které může vést až k rakovině jícnu. V Norsku, které je na prvním místě, trpí touto obtíží 31 procent lidí, v Česku 18 procent. Ve Finsku, které je na tom nejlépe, jen 0,3 procenta. Onemocnění je často spojeno s obezitou a přejídáním. Prevencí je vláknina v potravě a nekouřit. Ulehnutí po jídle může obtíže zmírnit.

Ve výskytu infekce helicobacter pylori je Česko na čtvrtém místě v Evropě. Bakterie způsobuje vředové onemocnění žaludku, které často vyústí v rakovinu. V trávicím traktu ji má 48 procent českých dětí a 43 procent dospělých. Nejhůře jsou na tom malí Portugalci s téměř 53 procenty, nejlépe malí Nizozemci s jedním procentem. Mezi dospělými vedou Turci s 82 procenty, nejlépe jsou na tom Francouzi s 16,7 procenta. Častěji se vyskytuje v zemích s nižším hygienickým standardem. Pomáhají probiotika.

S poruchami trávení souvisí také zácpa. Funkční zácpou trpí v Česku 13 procent lidí, v Turecku až 24,5 procenta, ve Švédsku jen 6,5 procenta. K zácpě přispívá nízký příjem vlákniny, málo tekutin, nedostatek pohybu a nadmíra projímadel.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…