V Česku přibývá žen, které trpí zažívacími potížemi
V Česku přibývá žen, které trpí zažívacími potížemi. Podle průzkumu agentury TNS AISA trápí zažívání 80 procent žen, před dvěma lety to bylo o deset a před čtyřmi o 15 procent méně. Příčinou je rostoucí stres, nepravidelná strava, nedostatek pohybu a špatný pitný režim. Častěji trápí zažívání obyvatelky velkých měst, řekla ČTK za organizátory průzkumu Klára Hálová.
"Tyto potíže se projevují nafouklým břichem, pocitem těžkosti nebo překyselením a celkovou nepohodou. Na problémech se zažíváním se podepisuje také věk," popsala.
Při potížích se zažíváním se zpomaluje průchod potravy trávicím traktem. Normální průchod trvá 24 až 72 hodin, pokud trvá déle, vzniká zácpa, při rychlejším průchodu naopak průjem. Nejčastěji řeší ženy tyto potíže úpravou stravování: 38 procent jí kysané mléčné výrobky, 32 procent ovoce, 27 procent zeleninu a 25 procent pije čaj.
Podle docenta Pavla Kohouta z druhé interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice pomáhají při problémech se zažíváním probiotické bakterie. V případě zácpy zkrátí průchod potravy o 20 až 40 procent. Kohout sledoval tyto změny u skupiny 248 pacientů, jimž byly podávány mléčné výrobky s probiotickou kulturou. "Po čtyřech až pěti dnech se jim zažívání upravilo, 90 procent jich mělo pravidelnou stolici," uvedl Kohout.
Střevní mikroflóra je pro zdravé trávení nezbytná. Ve střevě je asi 500 druhů mikroorganismů. Téměř polovinu suché hmotnosti stolice tvoří těla mrtvých střevních bakterií. Střevo je také největším orgánem lidské imunity, soustřeďuje 70 procent imunitních buněk. Celková plocha střev je asi 200 metrů čtverečných, v průběhu života projde trávicím traktem jednoho průměrného jedlíka 30 tun potravy a 50.000 litrů tekutin.
Zdravé zažívání pomáhá podle Kohouta předejít řadě nepříjemných stavů, jako je zácpa a průjem, ale také rakovině tlustého střeva. Přispívá i k celkové psychické pohodě. Aby mohl být výrobek považován za probiotický, musí obsahovat dostatečné množství probiotických mikroorganismů. Ty pak mohou přežít průchod celým trávicím traktem a příznivě na něj působit.
Zdroj: ČTK