Přeskočit na obsah

Time: Měl by být cukr regulovaný jako alkohol a tabák?

Cukr s sebou nese tolik zdravotních rizik, že by měl být považován za kontrolovanou látku stejně jako alkohol a tabák. To je závěr, k němuž došel tým výzkumníků Kalifornské univerzity v San Francisku, napsal časopis Time.

V článku nazvaném Toxická pravda o cukru, který byl zveřejněn začátkem února v časopise Nature, Robert Lustig, Laura Schmidtová a Claire Brindisová tvrdí, že je nevhodné považovat cukr jen za "prázdné kalorie".

"Na těchto kaloriích není nic prázdného," napsali tito vědci. "Zvětšující se počet vědeckých důkazů ukazuje, že fruktóza může spustit procesy vedoucí k poškození jater a ke škále dalších chronických nemocí. Troška není problém, ale velké množství zabíjí - pomalu."

Prakticky každý už slyšel - nebo osobně zažil - slovní spojení "bohatý na cukry". Proto možná srovnání s alkoholem a tabákem není tak překvapivé. Je ale pochybné, zda by Američané pohlíželi příznivě na regulaci svého oblíbeného hříchu.

Spojené státy jsou národem, který cukr miluje: průměrný dospělý Američan denně spořádá 22 čajových lžiček cukru, uvádějí oficiální průzkumy. A teenageři denně spolykají dokonce 34 lžiček cukru.

Ke snížení této spotřeby doporučují autoři zdanění potravin obsahujících cukr a kontrolu jejich prodeje dětem mladším 17 let. Už nyní je 17 procent amerických dětí a dospívajících obézních.

Napříč celým světem se spotřeba cukru za posledních 50 let ztrojnásobila. Toto zvýšení přispělo ke vzniku globální pandemie obezity, která na celém světě přispívá k úmrtí 35 milionů lidí ročně na neinfekční nemoci včetně cukrovky, srdečních chorob a rakoviny.

"Jsou dobré kalorie a špatné kalorie, stejně jako jsou dobré tuky a špatné tuky, dobré aminokyseliny a špatné aminokyseliny, dobré uhlovodany a špatné uhlovodany," uvedl v prohlášení Lustig, profesor pediatrie a ředitel programu Weight Assessment for Teen and Child Health (WATCH) na Kalifornské univerzitě. "Ale cukr je kromě svých kalorií i toxický."

Potravinový průmysl se snaží naznačit, že "kalorie je kalorie", řekla Kelly Brownellová, ředitelka střediska pro potravinovou politiku a obezitu na Yaleově univerzitě. "Ale tenhle a další výzkumy naznačují, že v případě cukru je to něco jiného," dodala.

Zpráva Kalifornské univerzity zdůrazňuje metabolické dopady cukru. Jeho nadbytek může pozměnit metabolismus, zvýšit krevní tlak, změnit působení hormonů a poškodit játra - výsledky, které znějí podezřele podobně nadměrné konzumaci alkoholu. "Když o tom přemýšlíte, dává to vlastně smysl," řekla Schmidtová. "Koneckonců alkohol je jednoduše destilací cukru."

Vědci ale prověřovali i další oblasti: například účinek cukru na mozek nebo to, jak tekuté kalorie přijímá jinak než pevné. Vědci naznačili, že cukr aktivuje stejné části v mozku jako tradiční drogy morfin či heroin.

Nikdo netvrdí, že účinek cukru je srovnatelně silný, ale "pomáhá to potvrdit, co lidé sami říkají. Že touží po cukru a mají abstinenční příznaky, když ho přestanou jíst", dodala Brownellová.

Zákeřný aspekt mají cukrem slazené nápoje. "Když cukr přichází v tekutině, tělo se necítí nasycené," uvedla Brownellová. "Lidé přijímají víc kalorií než kdy předtím ze slazených nápojů."

Ovšem regulování cukru by bylo problematické, protože přebíjí zdravotní obavy. Cukr je pro spoustu lidí jednoduše láskou. Talíř nakrájeného celeru nenese stejný emotivní náboj jako plech doma upečených čokoládových sušenek, což je důvod, proč babičky po škole berou vnoučata do cukrárny na dort a ne na jablíčko. I vědci potvrzují, že cukr v sobě má kulturní a slavnostní aspekty, a změnit tyto zažité vzorce je velmi složité.

Přesto by podle autorů z Kalifornské univerzity měli být lidé lépe poučeni o rizikách cukru a přistoupit alespoň na nějaké změny, které by mohly být podobné těm, které snížily spotřebu alkoholu a tabákových výrobků. Zahrnovat by mohly zvýšení daní a zpřísnění požadavků na udělení licence pro prodejní automaty nabízející produkty s vysokým obsahem cukru ve školách.

"Nemluvíme o prohibici," dodal Schmidt. "Nemluvíme o velkých zásazích vlády do životů lidí. Mluvíme o jemných způsobech, jak učinit konzumaci cukru o něco méně pohodlnou, a tudíž o posunutí lidí od koncentrované dávky. Chceme zvýšit možnost volby pro lidi, aby se snáz dostali k jídlu, které není nacpané cukrem, a aby bylo levnější."

---

zdroj: ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…