Přeskočit na obsah

Středoevropské fast foody jsou nejnezdravější

Jídlo prodávané v řetězcích rychlého občerstvení České republiky, Maďarska, Bulharska a Polska je nejvíce v rozporu se zásadami zdravé výživy. Smažené výrobky tam mají nejvyšší obsah zdraví škodlivých trans-tuků. K tomuto závěru došel Steen Stender z univerzity v Kodani, který své poznatky prezentoval na 15. evropském kongresu o obezitě (ECO), napsala dnes agentura AP.

"Pravidelně se stravovat v některých pobočkách řetězců restaurací rychlého občerstvení je v mnoha částech světa nebezpečné," řekl dánský vědec Steen Stender na evropském kongresu o obezitě. Dodal, že je velký rozdíl mezi kvalitou jídla prodávaného u stejného řetězce v různých částech světa.

Ve vzorcích jídla ze sítě restaurací Kentucky Fried Chicken z Indie, Ruska, Španělska a Skotska bylo zjištěno, že necelá dvě procenta z celkového množství tuku byly trans-tuky, které se podílejí na zvýšení rizika vzniku srdečních chorob. Ve střední Evropě se podíl trans-tuků v celkovém množství tuku pohyboval od 29 do 34 procent.

V České republice polovina úmrtí připadá na nemoci oběhového systému.

Stender, který se ve svém výzkumu zaměřil hlavně na hranolky a kuřecí nugety, navrhuje, aby největší řetězce jako je McDonald's nebo Kentucky Fried Chicken používaly ke smažení zdraví méně nebezpečné nasycené tuky.

Firma McDonald's letos v lednu začala své výrobky smažit na oleji neobsahujícím trans-tuky, které se podílejí na ucpávání cév. Již dříve to udělala její konkurence Yum Brands Inc., která provozuje například síť Kentucky Fried Chicken.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…