Šťastný: Zákaz kouření v barech je oprávněný zásah do svobody
Zákaz kouření v restauracích a barech je zásah do svobody podnikání, ale je to zásah oprávněný, řekl novinářům předkladatel takzvaného protikuřáckého zákona Boris Šťastný. Doufá, že své kolegy ve sněmovně přesvědčí o potřebnosti úplného zákazu kouření v restauracích. Pozměňovací návrhy protikuřáckého zákona by měla projednat sněmovna v úterý, norma jako celek by se měla schvalovat příští středu.
Ve hře je několik variant, jak upravit kouření v restauracích. Zdravotní výbor sněmovny v polovině ledna doporučil poslancům, aby zvedli ruku pro úplný zákaz kouření v restauracích, kavárnách, na diskotékách a v barech. Zákonodárci dále uvažují například o návrhu stavebně oddělených prostor a o modelu pro restaurace do 100 metrů čtverečních, jejichž majitelé by mohli označit podnik za kuřácký či nekuřácký.
"Všechny varianty jsou otevřené, já osobně se budu snažit přesvědčit své kolegy, aby našli v sobě odvahu a šli jsme po vzoru ostatních vyspělých západních zemí (...) a schválili jsme úplný zákaz kouření v restauracích," řekl Šťastný. Do tažení proti tabáku se zapojuje stále více států - omezují reklamu, zdražují cigarety a zakazují kouření na veřejných místech. V restauracích se nesmí kouřit mimo jiné ve Švédsku, Británii a mnoha jiných zemích, od ledna mezi ně přibyla i Francie.
"Je to varianta, která je nejspravedlivější pro restauratéry, protože nevytváří žádné výjimky a nabízí jasné průhledné prostředí a rovné šance všem, je nejspravedlivější pro více než 90.000 pracovníků v pohostinství a je spravedlivá i pro obě dvě skupiny obyvatel - kuřáky i nekuřáky," dodal poslanec.
Podle Šťastného například varianta, kdy si restaurace do 100 metrů čtverečních mohou vybrat, zda se v nich bude nebo nebude kouřit, není dobrá. Potvrdil to lékař Carlos Andrés z Madridu, kde tato možnost platí od ledna 2006. Podle průzkumu z roku 2006 si 90 procent hostinských rozhodlo zachovat svobodu kouření. Pracovníci v pohostinství tam tedy dál zůstávají vystaveni nebezpečí pasivnímu kouření. Zatímco na ostatních pracovištích klesl počet lidí vystavených cigaretovému dýmu o 60 procent na nynějších 11 procent, v restauracích, barech a na diskotékách se snížil z 37 na 32 procent.
Podle Šťastného i podle lékařky Evy Králíkové se v žádné zemi, která přijala protikuřácký zákon, nepotvrdilo, že by se restauracím snížily zisky. Zákaz kouření ale musí platit pro všechny restaurace. Podle ředitelky České koalice proti tabáku Kateřiny Langrové se v ČR počet nekuřáckých restaurací stále zvyšuje. Na webové stránce www.dokurte.cz lze vyhledávat ze zhruba 400 nekuřáckých podniků. "Za poslední rok se počet restaurací v rubrice zdvojnásobil a rubrika patří k druhé nejnavštěvovanější našeho webu, hned po radách, jak přestat s kouřením," řekla Langrová.
Podle statistik kouří zhruba čtvrtina české populace, mezi mladými od 15 do 18 let dokonce polovina. Náklady na léčbu kouřením zapříčiněných nemocí dosahují zhruba devíti miliard korun ročně.
Zdroj: ČTK