Přeskočit na obsah

Rozbory: Salmonela v Plzni byla jen v hotovém jídle a skořápkách

Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Potvrdily to výsledky dalších rozborů hygieniků.

Bakterie v jiných ingrediencích pokrmu ani ve vývařovně ani u jejích zaměstnanců, kteří jídlo připravili, už neobjevili. ČTK to dnes řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. V plzeňské a klatovské nemocnici zůstávají už jen dva lidé.

Informace o salmonele v hotovém jídle a na skořápkách zveřejnili hygienici minulou středu. Původně měli jen jedno balení hotového pokrmu špagety á la carbonara, ale nakonec u různých odběratelů zajistili další tři uzavřená jídla. Všechny byly pozitivní, řekl Tomašuk. Zkoumali také ostatní složky pokrmu, tedy samotné vejce, které bylo negativní, stejně jako smetana, parmezán, slanina a špagety. V pořádku byly také desítky stěrů z vývařovny a jídelny i výtěry šesti zaměstnanců, kteří jídla připravovali. Všechny výsledky dostali hygienici dnes dopoledne.

"Teď se to sbalilo a poslalo do Státního zdravotního ústavu, do národní referenční laboratoře pro salmonely, na typizaci a porovnání s výsledky od pacientů," uvedl Tomašuk. Teprve pak se prokáže jasná souvislost s pokrmem. Bez toho nemůže krajský hygienik zahájit s plzeňskou jídelnou a vývařovnou ZRTAS řízení o sankcích. "Výsledky nám slíbili do týdne. Příští týden bychom si provozovatele pozvali a začali bychom jednat," uvedl.

Hygienici dnes dělají závěrečnou kontrolu a prohlídku provozovny. "Pokud všechna opatření, která jsme provozovateli uložili, budou splněna, a díky tomu, že zaměstnanci i to prostředí je negativní, tak by se mohla provozovna otevřít," uvedl Tomašuk.

Vývařovna prodala 140 porcí nakaženého jídla, ale podle dnešních informací epidemiologů se nakazilo 145 lidí, protože někteří odběratelé se zřejmě o svoji porci s někým podělili. Podle hygieniků šlo o epidemii. Od od předminulého pátku do minulého úterý bylo v Plzeňském kraji zaznamenáno 133 případů salmonelózy, hospitalizováno bylo 71 lidí.

V plzeňské fakultní nemocnici zůstává podle mluvčí Gabriely Levorové poslední pacient se salmonelózou. O víkendu a dnes propustila nemocnice čtyři, zůstává v ní jeden nově nakažený, který byl přijat o víkendu. Před týdnem tam bylo hospitalizováno 53 pacientů se salmonelózou. Poslední pacient je ze stejné vlny nákazy. Snažil se salmonelózu léčit sám doma, ale nakonec přišel do nemocnice.

V klatovské nemocnici, kde byli ještě v pátek tři pacienti, zůstává podle mluvčího Jiřího Kokošky jen jedna starší žena. "Byla přijata primárně kvůli této nákaze, ale měla i jiné zdravotní potíže, které jsou důvodem její další hospitalizace," řekl.

Vejce se salmonelou na skořápkách pocházejí podle veterinářů z české farmy společnosti Vejce CZ, z chovu v Ústeckém kraji, který má pozastavenou distribuci. Výsledky vyšetření vzorků z farmy budou tento týden, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

ČTK

 

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…