Pojišťovny neplatí léčbu celiakie
Každý měsíc zhruba o 3000 korun víc musí oproti zdravému člověku vydat na stravu pacient s celiakií.
Jediným lékem je dieta. Nemocný musí nahradit mouku bezlepkovou směsí, z níž se peče chléb a pečivo.
Vyšší náklady má i na těstoviny a sušenky. Vyhnout se musí hotovým jídlům, uzeninám či zmrzlině. Při nákupu vždy musejí pečlivě číst složení výrobku.
Zdravotní pojišťovny kód na bezlepkovou dietu nemají. Všeobecná zdravotní pojišťovna přispívá měsíčně 500 korun pro nezaopatřené děti do 26 let věku. Příspěvky ostatních pojišťoven jsou minimální nebo žádné. Některé přispívají na bezlepkové potraviny v rámci balíčků a speciálních programů.
Celiakie je geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě tvorbou protilátek. Spouštěčem je lepek v obilovinách a v potravinách v nich vyrobených. V Česku se odhaduje počet nemocných asi na 50.000, diagnostikována je desetina.
Nutriční poradkyně Jarmila Kabátová řekla, že i lidé trpící celiakií mohou žít svůj život téměř bez těžkostí, pokud dodržují dietu a vyhnou se lepku. Nejde jen o výběr stravy, musejí zabránit zanesení lepku z jiného jídla.
Měli by doma mít dvě kuchyňské desky, dva topinkovače či dva mlýnky. Pro skladování potravin by měli mít bezlepkový kout. Pokrmy mohou zahustit škrobovou, sójovou, amarantovou, rýžovou nebo bezlepkovou moukou.
Nejčastěji se nemoc odhalí v dětství, stále častěji se zjišťuje i u dospělých, dokonce i u seniorů. Většinou jde o lidi, kteří měli potíže celý život, nevěděli ale z čeho.
Čeští pacienti budou mít 28. dubna možnost na prvním bezlepkovém dni v ČR vyslechnout v pražském Top hotelu přednášky o nemoci i bezlepkové dietě a odnést si nové recepty i praktické rady do kuchyně z kuchařské show.
Naďa Myslivcová
ČTK
Zdroj: ČTK