Přeskočit na obsah

Pacienti: Tohle dietolog přehnal

"Vezměme si, kolik zaplatíme za plnou penzi i v tom nejlevnějším hotelu, a připočítejme svačiny. Dle mých soukromých výpočtů se dostaneme k částce okolo 300 korun na den. Není tedy možné chtít za sto korun stravu trojnásobné ceny," řekl dietolog Pavel Suchánek, když se s ním deník Metro v minulém týdnu bavil na téma nemocniční stravy.

"Troufám si odhadnout, že více než polovina občanů republiky vynakládá doma na stravu denně méně než 100 korun na osobu a srovnání nemocniční stravy s hotelovou je nehoráznost!" kontruje čtenářka ze Zlína.

Sám Suchánek odhadl náklady nemocnic na stravu na jednoho pacienta mezi 170 až 200 korunami na den a stokorunový poplatek měl prý pozitivní vliv na kvalitu jídla. Aby strava byla srovnatelná s tím, co jíme doma, museli bychom podle něj platit v nemocnici ještě více.

"Článek s tvrzeními MUDr. Suchánka mě skutečně nadzvedl. Kdyby náklady na nemocniční stravu byly 100 korun denně, musela by strava vypadat rozhodně jinak," napsala Jana Steinerová. Čtenářka dává k dobru i svůj zážitek z pobytu v nemocnici před čtyřmi lety, kdy ještě poplatek na den činil 60 korun. "Po velmi náročné urologické operaci se špičkovým výsledkem jsem jako první jídlo třetí den po výkonu dostala doslova smradlavou zatuchlou bramborovou kaši a za účelem přebití puchu a hnusné chuti byla tato zasypána solí, seč to šlo," dodává s tím, že svačiny nebyly žádné.

"Jídlo ve špitálu vždy stálo za... Ale když platíme daně a nemocenské pojištění, předpokládám, že mi dají taky normálně najíst," uzavírá další čtenář.


TOMÁŠ BELICA

Metro

Zdroj: Metro

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…