Karcinom zjistíme z krve
Karcinom prostaty v časném stadiu, kdy se dá vyléčit, nemá žádné příznaky. Na rozdíl od nezhoubného zbytnění prostaty, na které upozorní přerušované močení či chabý proud moči. Mnozí muži tak vyhledají lékaře, až když se karcinom rozšíří. Zjistí, že jsou nemocní, až když je bolí kosti, hubnou a trpí chudokrevností. Docent Ladislav Jarolím z urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol řekl, že karcinom prostaty odhalí vyšetření krve. U nemocných se najde specifický antigen prostaty.
Než se začal tento test využívat, vyléčilo se podle Jarolíma z onkologických problémů jen 20 procent pacientů. Dnes má šanci na uzdravení polovina nemocných.
"Karcinom prostaty je onemocněním spíše starších mužů po šedesátce. Bohužel jsou i muži, kteří mohou mít karcinom prostaty už po čtyřicítce, jsou to zejména ti, u nichž v příbuzenstvu je tato nemoc v mužském pokolení. Tam riziko narůstá, tito muži by se měli nechat preventivně vyšetřit už po čtyřicítce," řekl lékař.
Informace o této možnosti není podle Jarolíma mezi muži zatím příliš známa. Měli by vědět, že riziko stoupá devětkrát u mužů z rodin, kde se vyskytl karcinom prostaty u dvou mužských příbuzných. "Bylo by dobré, aby to vědělo více lidí a mohli si nechat antigen prostaty vyšetřit," poznamenal Jarolím. O vyšetření by se muži měli dozvědět od svého praktického lékaře při preventivní prohlídce. Vyšetření pak je věcí urologa, který zhodnotí i léčebné možnosti konkrétního pacienta.
Karcinom prostaty je nejčastějším urologickým nádorem, u mužů v ČR je třetím nejrozšířenějším onkologickým onemocněním. Za posledních deset let se počet případů téměř zdvojnásobil, z 28 na 46 ze 100.000 obyvatel. Počty úmrtí naproti tomu stouply díky novým léčebným metodám ve stejném období jen minimálně.
Riziko onemocnění roste s věkem, vliv mají i zděděné vlohy. Riziko zvyšuje také nevhodná strava, zejména živočišné tuky s obsahem linoleové kyseliny. Blahodárně na organismus naopak působí rybí tuk, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Riziko vzniku karcinomu prostaty snižují také rostlinné tuky a zelenina, zejména tepelně zpracovaná rajská jablka, a vitamin D. Z potravinových doplňků se doporučuje užívat sojové produkty, zinek, selen a vitamín E.
Zdroj: ČTK