Hygienici: Salmonela byla asi jen v hotovém jídle a skořápkách
Další rozbory hygieniků a Zdravotního ústavu zatím neobjevily bakterie salmonely v jiných ingrediencích pokrmu, ani v plzeňské vývařovně a jídelně, ani u jejích zaměstnanců. Salmonela nakazila od pátku do úterý 133 lidí z Plzeňského kraje.
Už ve středu hygienici řekli, že byla v hotovém jídle, tedy ve špagetách, a také na povrchu skořápek vajíček, které se do pokrmu přidávaly. Rozbory všech desítek vzorků budou pohromadě v pondělí dopoledne, řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. V plzeňské a klatovské nemocnici zůstává už jen několik lidí.
"Není nic nového. Postupně se dělají rozbory, ať už odběrů od zaměstnanců, z prostředí nebo komponentů jídel. Kromě dvou včerejších je zatím všechno negativní," uvedl Tomašuk. Podle něj to vypadá, "ale to je hodně předběžné", že ostatní složky jídla, tedy samotné vajíčko, smetana, parmezán, slanina a špagety, budou negativní. Dále se zkoumají desítky stěrů z vývařovny a výtěry šesti zaměstnanců, kteří jídla připravovali. Dva byli negativní a rozbory vzorků od čtyř se ještě dodělávají, řekl.
Vše hygienici pošlou do Státního zdravotního ústavu, do národní referenční laboratoře pro salmonely, která určí konkrétní typ. Až výsledky do konce příštího týdne dostanou, porovnají je s výsledky od pacientů a teprve pak se prokáže jasná souvislost s pokrmem. Bez toho nemůže krajský hygienik zahájit s plzeňskou jídelnou a vývařovnou ZRTAS řízení o sankcích.
"Podle zjištění pražských kolegů v třídírně je původ vajec z české farmy společnosti Vejce CZ, tedy z jednoho chovu v Ústeckém kraji, který má nyní pozastavenou distribuci," řekl ředitel Krajské veterinární správy Richard Bílý. Veterináři prověřují také třídírnu, z níž byla vejce dodaná do velkoobchodu. Vajíčka označená kódem pocházejí z volného chovu, kde běhají nosnice po hale na podestýlce ze slámy a stoupá riziko, že tam může být salmonela na povrchu vajec.
Podle hygieniků šlo o epidemii. Dle zprávy ministerstva zdravotnictví bylo v Plzeňském kraji od pátku do úterý zaznamenáno 133 případů salmonelózy, hospitalizováno bylo 71 lidí.
Z plzeňské infekční kliniky ve čtvrtek propustili poslední tři pacienty hospitalizované v minulých dnech; v pondělí jich tam bylo 53. Další dva pacienty nemocnice přijala ve středu a dnes. "Včera i dnes jsme přijali po jednom pacientovi," řekla mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová. "Z důvodu uspokojivého průběhu léčby a zlepšujícího se stavu, bude dnes propuštěno pět z deseti pacientů. Další nejspíše do konce týdne," řekl včera mluvčí klatovské nemocnice Jiří Kokoška.
Bakterie salmonely obsahovalo jídlo z firmy ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí špaget á-la carbonara do různých firem a institucí. Hygienici provedli v pondělí ráno ve vývařovně stěry a výtěry zaměstnanců firmy. Odevzdali do zdravotního ústavu všechny suroviny i hotový pokrm, který zachytili u jednoho odběratele. Vývařovna, která vyráběla 600 až 650 druhů jídel denně, je od pondělního rána zavřená. Prošla sanitací. Firma netuší, odkud se bakterie do jídla dostala.
ČTK
Zdroj: ČTK