Přeskočit na obsah

České úřady informovaly se zpožděním o hrozbě dioxinu

České úřady podle dnešního vydání Pražského deníku s třítýdenním zpožděním informovaly o hrozbě dioxinů v potravinách. Dioxin se objevil v potravinářské přísadě E 412 indického výrobce. EU vydala varování před třemi týdny, píše deník. Řada zemí hned začala stahovat potraviny s touto přísadou a maďarské úřady doporučily vyhýbat jim. České úřady o nebezpečí informovaly až tento pátek. Dodávky nebezpečné látky do prodeje zastavily.

Dioxin ve vyšší koncentraci může způsobit rakovinu, u dětí vývojové vady a v krajním případě i smrt. Potravinářská přísada zasažená dioxinem se objevila i v produktech české firmy Agrana Fruit Bohemia z Kaplice. Ta již přestala vadné zboží distribuovat a dělá laboratorní testy.

Podle mluvčího inspekce Ivo Klemeše prý začaly české úřady jednat hned, jakmile obdržely varování. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) údajně nic o závadné látce nevěděl. Rakouský dopisovatel švýcarského listu Gates Anzeiger ale Deníku řekl, že se na českém ministerstvu na výskyt dioxinu bezúspěšně dotazoval již 6. srpna.

O riziku nic nevěděla podle Deníku nejen veřejnost, ale ani nejvýznamnější výrobci potravin. Listu to potvrdila například mluvčí Mlékárny Kunín Eva Kijonková.

Přísadu dovezla z Indie do Česka, Maďarska, Německa a dalších zemí švýcarská firma Unipektin. Takzvaná guma guar obsahuje třicetkrát více dioxinů, než povolují normy. Látka E 412 se získává z rostliny, která se pěstuje v Indii, Pákistánu a USA. Přidává se například do mražených a tvarohových krémů, pekařských výrobků, instantních polévek a uzenin. U citlivějších lidí způsobuje alergické reakce, v kombinaci s dioxinem je toxická.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…