Češi se nevyrovnali s nabídkou potravin
Česká společnost není připravena na nadbytek nabídky potravin na trhu a Češi si příliš zvykli na konzumní způsob života. Přijdou z práce, sní teplou večeři, sednou si k televizi a dají si brambůrky s vysokou energetickou hodnotou. Málo se pohybují a navíc klesá i fyzická náročnost práce v zaměstnání. Je důležité, aby si lidé uvědomili, že je třeba dosáhnout rovnováhy mezi energií, kterou získají v jídle, a energií, kterou vydají. Na tiskové konferenci to včera řekl hlavní hygienik České republiky Michael Vít.
Polovina dospělých Čechů má nadměrnou hmotnost, 17 procent dokonce trpí obezitou. Ještě horší podle Víta je to, že roste počet obézních dětí, za rok se zvýšil o dvě procenta. Nadměrnou váhu má podle České obezitologické společnosti pětina dětí.
S obezitou má problémy více zemí Evropské unie. Některé usilují o různé zákazy. Podle Víta je třeba občany postupně vzdělávat, informovat je o tom, co jí. Česko by se mělo zamyslet nad potravními značeními a více se věnovat výrobě zdravých potravin. Je třeba naučit lidi zdravě jíst a zdravě se chovat.
Prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík uvedl, že na konferenci o obezitě, která se bude konat tento týden v Istanbulu, by se mělo jednat například o zdaňování potravin podle obsahu soli, cukru a tuku či podle počtu kalorické hodnoty. Čeští potravináři jsou podle Camplíka proti takovým regulacím. Chtějí spotřebitelům poskytnout dostatek informací, aby se sami rozhodli, co je pro ně dobré a co špatné.
Camplík řekl, že evropský potravinářský průmysl se snaží vyhovět poptávce po zdravé racionální výživě. Za poslední rok uvedl na trh 5000 výrobků, které odpovídají zdravému životnímu stylu. Také čeští výrobci přicházejí se spoustou nových výrobků tohoto typu. Jejich prodej se zvyšuje a velké prodejny vytvářejí koutky s tímto zbožím, aby je spotřebitel snadněji našel. Kupují si je nejen mladí lidé, ale i příslušníci starší generace, kteří mívají zdravotní problémy a většinou na radu lékaře se snaží svou životosprávu napravit.
Na obalech potravinářských výrobků se objeví i údaje o nutričních hodnotách. Potravináři zároveň zvažují snížení celkového počtu údajů na obalech tak, aby ty základní mohly být vytištěny takovou velikostí písma, aby je bylo možné přečíst i bez lupy.
Jednou z preventivních akcí, která má zvýšit motivaci lidí ke zlepšení stravovacích návyků a zvýšení pohybové aktivity, byla kampaň Státního zdravotního ústavu s názvem Přijmi a vydej. Přihlásilo se do ní téměř 2000 lidí, z nichž 1500 vyhovělo podmínkám soutěže a včera byli vylosováni vítězové soutěže. Účastníci soutěže po dobu jednoho týdne zapisovali kalorickou hodnotu stravy a sledovali energetický výdej.
Zdroj: ČTK