Nutriční štítky v boji s civilizačními chorobami
Zavedením nových nutričních štítků na přední straně obalu potravin chce americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) bojovat s rostoucím výskytem chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární a nádorová onemocnění a diabetes.
FDA oznámil důležitý krok k poskytování nutričních informací spotřebitelům. Navrhuje vyžadovat u většiny balených potravin nutriční štítek na přední straně obalu (FOP). Tento návrh hraje klíčovou roli v prioritách agentury v oblasti výživy, které jsou součástí celovládního úsilí v boji proti národní krizi chronických chorob. Pokud bude návrh dokončen, poskytne spotřebitelům snadno viditelné informace o obsahu nasycených tuků, sodíku a přidaných cukrů v potravinách – tří živin, jejichž nadměrná konzumace je přímo spojena s chronickými nemocemi.
Navrhovaný nutriční štítek FOP má poskytovat informace o obsahu nasycených tuků, sodíku a přidaných cukrů v jednoduchém formátu, který ukazuje, zda má potravina „nízký“, „střední“ nebo „vysoký“ obsah těchto živin. Doplňuje ikonický štítek FDA s nutričními údaji, který spotřebitelům poskytuje podrobnější informace o živinách v daných potravinách. Za produkty s vysokým obsahem živin jsou považovány produkty obsahující alespoň 20 procent denní hodnoty živiny, do pěti procent se jedná o produkty s nízkým obsahem.
Chronická onemocnění, včetně kardiovaskulárních chorob, nádorových onemocnění a diabetu, jsou hlavní příčinou invalidity a úmrtí v USA. Vzhledem k tomu, že 60 procent Američanů má alespoň jedno chronické onemocnění, čerpají tato onemocnění hlavní část nákladů z 4,5 miliardy dolarů plynoucích ročně na zdravotní péči. Velké množství výzkumů přitom ukazuje, že hlavním přispěvatelem k tomuto problému je nadměrná konzumace právě nasycených tuků, sodíku a přidaných cukrů. Zároveň v nabídce přibývá potravin považovaných za ultrazpracované, které často obsahují vysoké hodnoty těchto živin. Informační box je proto zaměřen na poskytování dostupných informací, které spotřebitelům pomohou rychle a snadno identifikovat, které potraviny mohou být součástí zdravé výživy.
„Poznatky o nasycených tucích, sodíku a přidaných cukrech jsou jasné. Téměř každý zná někoho s chronickým onemocněním, které je částečně způsobeno jídlem, které konzumujeme, nebo se dokonce o takového člověka stará. Je načase, abychom spotřebitelům usnadnili nakupování tím, že ‚kouknou, vyberou a nakoupí‘. Přidání nutričního označení na přední stranu obalu u většiny balených potravin by tomu pomohlo. V rámci našeho úsilí o podporu veřejného zdraví jsme plně odhodláni využít všechny možnosti, které má FDA k dispozici, aby byly nutriční informace snadno dostupné,“ řekl komisař FDA Robert M. Califf, MD.
Navrhovaný informační nutriční box je založen na rozsáhlém souboru výzkumu provedeného FDA, včetně přehledu vědecké literatury, spotřebitelských skupin a recenzované experimentální studie. V roce 2023 provedla FDA experimentální studii na téměř 10 000 dospělých v USA, aby dále prozkoumala reakce spotřebitelů na tři různé typy štítků FOP. Účelem experimentální studie bylo zjistit, které ze schémat FOP umožnilo účastníkům rychleji a přesněji posoudit zdravotní nezávadnost produktu na základě zobrazených hodnot nasycených tuků, sodíku a přidaných cukrů. Experimentální studie ukázala, že nejlépe pomohlo spotřebitelům identifikovat zdravější varianty potravin černobílé schéma nutričních informací s procentem denní hodnoty.
„Jídlo by mělo být prostředkem pro zdraví, nikoli přispěvatelem ke chronickým onemocněním. Kromě našeho cíle poskytovat informace spotřebitelům je možné, že výrobci v reakci na nutriční značení na přední straně balení změní produkty tak, aby byly zdravější. Společně doufáme, že úsilí FDA spolu s úsilím našich federálních partnerů zahájí zastavení přílivu krize chronických chorob v naší zemi," uvedl zástupce komisaře FDA pro lidskou výživu Jim Jones.
Navrhovaný informační box o výživě je součástí Národní strategie Bílého domu o hladu, výživě a zdraví s cílem snížit do roku 2030 prevalenci nemocí souvisejících se stravou. Informační nutriční box a návrh dobrovolných cílů snížení sodíku jsou aktuálně klíčovými aspekty celovládního přístupu ke zlepšení výživy a omezení chronických onemocnění v USA. Toto úsilí může spotřebitelům pomoci snadněji identifikovat potraviny doporučené v Pokynech zdravé výživy pro Američany a mohou jim pomoci snížit spotřebu určitých živin, které lze nalézt v potravinách běžně považovaných za ultrazpracované. FDA je odhodlána pokračovat ve svých komplexních, vědecky podložených aktivitách s cílem vytvořit zdravější nabídku potravin, poskytnout spotřebitelům informace a podporovat celoživotní zdravé stravovací návyky.
Připomínky a komentáře bude FDA přijímat do 16. května 2025. Navrhované pravidlo, bude-li dokončeno, by vyžadovalo, aby výrobci potravin přidali pole s informacemi o výživě k většině balených potravinářských výrobků tři roky po datu účinnosti tohoto pravidla pro podniky s ročním prodejem potravin ve výši 10 milionů USD nebo více a čtyři roky po datu účinnosti pro podniky s ročním obratem potravin nižším než 10 milionů dolarů.