„Zdravý“ rostlinný olej vedl ke zvýšení úmrtnosti. Lékaři přehodnocují studie
Američtí investigátoři se rozhodli prověřit dnes již zavedenou hypotézu, že nahrazení nasycených tuků ve stravě rostlinným olejem bohatým na kyselinu linolovou sníží sérový cholesterol a zamezí ukládání cholesterolu v stěnách arterií, což by mělo vést ke zpomalení progrese aterosklerózy, snížení výskytu koronárních příhod a zlepšení parametru přežití.
Toto paradigma je podpořeno důkazy z randomizovaných kontrolovaných studií, jež ukazují, že nahrazení nasycených mastných kyselin kyselinou linolovou snižuje koncentraci celkového cholesterolu v séru a redukuje LDL.
Avšak dosud žádná studie neprokázala, že nahrazení nasycených mastných kyselin kyselinou linolovou signifikantně snižuje výskyt koronárních příhod nebo redukuje kardiovaskulární mortalitu.
Výzkumníci proto podle časopisu BMJ podrobili analýze dosud nezveřejněná data ze studie Minnesota Coronary Experiment (MCE) a provedli přehledové studie a metaanalýzy. K dispozici měli analyzované údaje kohorty 9423 žen a mužů ve věku od 20 do 97 let; data ze sledování sérového cholesterolu 2355 účastníků a protokoly z 149 pitev.
V dietě pacientů intervenční skupiny byly nasycené tuky nahrazeny rostlinnými oleji s kyselinou linolovou (kukuřičný olej a margaríny s polynenasycenými mastnými kyselinami z kukuřičného oleje). Strava kontrolní skupiny měla naopak vysoký obsah nasycených mastných kyselin z živočišných tuků, dále využívala běžné margariny a ztužené tuky na pečení.
Výsledky
Intervenční skupina vykázala signifikantní redukci cholesterolémie ve srovnání s kontrolní skupinou (průměrná hodnota změny z výchozího stavu -13,8 % vs. - 1,0 %, p <0,001). Neprokázal se však žádný mortalitní benefit pro intervenční skupinu ať už v celé kohortě nebo v jakékoli podskupině. Naopak zde bylo o 22 % vyšší riziko úmrtí na každých 30 mg/dl (0,78 mmol/l) poklesu koncentrace cholesterolu podle Coxova regresního modelu (hazard ratio 1,22, 95% interval spolehlivosti 1,14 - 1,32; P <0,001).
Lví podíl na tomto výsledku má zřejmě podskupina pacientů ve věku ≥ 65 let. U účastníků, kteří při vstupu do studie byli starší než 65 let, byl totiž pokles o 30 mg/dl sérového cholesterolu spojen s o 35 % vyšším rizikem úmrtí (HR 1,35, 95% interval spolehlivosti 1,18 až 1,54), zatímco u účastníků ve věku pod 65 let při vstupu do studie neexistoval žádný vztah mezi změnou sérového cholesterolu a mortalitou (1,01, 0,88 až 1,16).
Proč se redukce cholesterolémie nepromítla do zlepšení klinických výsledků?
Přijatelným vysvětlením pro paradoxní výsledky studií Sydney Diet Heart Study a MCE je, že konzumace rostlinných olejů bohatých na kyselinu linolovou vede k vzniku široké škály biochemických konsekvencí, včetně kvalitativních změn v oxidaci lipoproteinových částic, což může vést ke zvýšení rizika vzniku koronárního srdečního onemocnění.
Při poklesu LDL se zvyšuje vnímavost k oxidaci. Data MCE ukazují, že vysoký příjem kyseliny linolové má zřejmě nepříznivý vliv na osoby, u nichž dochází ke zvýšené oxidaci kyseliny linolové včetně kuřáků, konzumentů alkoholu, pacientů s diagnostikovanou ICHS a starších lidí.
Závěr
Dostupné údaje z randomizovaných kontrolovaných studií ukazují, že nahrazení nasycených tuků ve stravě kyselinou linolovou účinně snižuje koncentraci cholesterolu v séru, ale nepodporují hypotézu, že to vede ke snížení rizika úmrtí na ischemickou chorobou srdeční nebo ze všech příčin.
Poznatky ze studie Minnesota Coronary Experiment tak posilují důkazy, že předchozí nekompletní publikace dat této studie přispěla k nadhodnocení výhod z nahrazení saturovaných tuků rostlinnými oleji s vysokým obsahem kyseliny linolové a naopak podcenění potenciálních rizik vyplývajících z tohoto nahrazení.
"Esenciální mastné kyseliny jsou důležité, ale jsou k dispozici ve všech přirozeně tučných potravinách, které obvykle neobsahují kukuřici nebo sóju. "Je sporné z dietárního hlediska, zda někdo, kdo má stravu s obsahem tuků, jež jsou přírodním zdrojem kyseliny linolové - ořechy, semena, maso, vepřové sádlo, ryby a mléčné výrobky - může mít prospěch z ještě vyššího příjmu tuků nahrazením těchto potravin rafinovanými oleji a pomazánkami. Nikdo dosud neprokázal, že dieta složená z tradičních potravin, které byly minimálně zpracovávané či rafinované má negativní vliv na kardiovaskulární zdraví," uvedl Christopher E Ramsden z Section on Nutritional Neurosciences, Laboratory of Membrane Biochemistry and Biophysics, National Institutes of Health, Bethesda, USA.
cin
Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73)
BMJ 2016; 353 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i1246 (Published 12 April 2016) Cite this as: BMJ 2016;353:i1246
Zdroj: BMJ