Středomořská strava i přes velké množství tuků nevede k obezitě
Zhruba 7 500 starších mužů a žen ve Španělsku bylo výzkumníky náhodně rozděleno do tří skupin. V první a druhé lidem podávali jídla podle receptů středomořské diety a s vysokým obsahem tuku buď zejména s ořechy nebo s extra panenským olivovým olejem. Ve třetí skupině podávali kontrolní dietu s nízkým obsahem tuku, jež obsahovala spíše více karbohydrátů.
Během 5 let sledování účastníci, kteří byli na středomořské stravě bohaté na olivový olej, ztratili na váze více než lidé kontrolní skupiny (zhruba o půl kilogramu více). Kromě toho se zjistilo, že i nárůst v obvodu pasu byl nižší u obou skupin se středomořskou dietou než u kontrolní diety.
V průměru jedlíci středomořské stravy bohaté na olivový olej zhubli o 0,88 kg ve srovnání s úbytkem 0,60 kg u kontrolních strávníků a 0,40 kg u lidí se středomořskou stravou bohatou na ořechy. K nárůstu v obvodu pasu došlo ve všech třech skupinách s největším nárůstem ve skupině s nízkotučnou dietou (1,2 cm) ve srovnání s 0,85 cm u skupiny s olivovým olejem a 0,37 cm u skupiny s ořechy.
David G. Fairchild z University of Massachusetts ve svém komentáři v NEJM JWatch napsal: "Dietní doporučení by měla být revidována a měla by opustit zastaralé limity pro celkovou spotřebu tuků. Musíme opustit mýtus, že strava s nízkým obsahem tuků, s nízkokalorickými produkty vede k většímu váhovému úbytku".
Dariush Mozaffarian z Tufts University v Bostonu napsal v komentáři pro ScienceDaily: "Dosavadní zdravotní politika paradoxně vedla k zaměření se spíše na celkové kalorie než na kvalitu potravin, zakazuje se například plnotučné mléko, ale povolují se slazená mléka bez tuku. Moderní vědecké důkazy podporují konzumaci více kalorií z ovoce, ořechů, zeleniny, fazolí, ryb, jogurtů, rostlinných olejů, jen minimálně zpracovaných celých zrn, a méně kalorií z vysoce zpracovaných potravin bohatých na škrob, cukr, sůl, nebo trans tuky."
U středomořské diety bylo ve studii cílem zvýšit příjem tuků na více než 40 % denního příjmu kalorií, zatímco u kontrolní diety bylo usilováno o snížení příjmu tuků na méně než 30 % kalorií.
Zdroj: NEJM JWatch, ScienceDaily