Přeskočit na obsah

Pravidelné pití alkoholu po 60 letech je spojeno s předčasným úmrtím

iStock alkohol
Ilustrační foto: iStock. Všechny osoby jsou modelem.

Lidé starší 60 let, kteří pravidelně pijí alkohol, jsou vystaveni zvýšenému riziku předčasného úmrtí, zejména na onkologická a kardiovaskulární onemocnění. Ukazuje to nová rozsáhlá studie publikovaná v srpnu 2024 společností JAMA Network Open.

Ta, stejně jako řada dalších recentních prací, došla k závěru, že konzumace jakéhokoli množství alkoholu je spojena s významnými zdravotními riziky. To je změna oproti desetiletím zpráv, které naznačovaly, že mírný příjem alkoholu (jeden nebo dva drinky denně) není nebezpečný. Nedávno odborníci odhalili nedostatky v tom, jak výzkumníci dospěli k těmto dřívějším závěrům.

Nově se potvrdilo, že i mírné až umírněné pití je spojeno se zvýšenou úmrtností na onkologická a kardiovaskulární onemocnění u starších dospělých. Tyto poznatky potvrzují narůstající důkazy o škodlivých účincích konzumace alkoholu, a to i u mírných konzumentů. Jak ukazují průzkumy, vnímání alkoholu veřejností se pomalu začíná měnit, zejména u mladé generace, a stále více lidí se rozhoduje omezit jeho konzumaci nebo se jí v zájmu zachování svého zdraví úplně vyhnout.

K hlavním cílům studie patřilo zjistit vztah konzumace alkoholu a úmrtnosti mezi staršími dospělými se zdravotními nebo socioekonomickými rizikovými faktory. „Cílem naší studie bylo také prozkoumat asociace několika potenciálně prospěšných vzorců konzumace alkoholu, tj. konzumace malého množství alkoholu, preference vína a pití pouze během jídla, s úmrtností na onkologická a kardiovaskulární onemocnění a úmrtí ze všech příčin u starších dospělých v kontextu se zdravotními nebo socioekonomickými rizikovými faktory,“ uvádí výzkumný tým, podle kterého zdravotní dopad konzumace alkoholu může být větší u jedinců s horšími socioekonomickými nebo zdravotními rizikovými faktory.

Na jedné straně jsou starší dospělí s rizikovými zdravotními faktory náchylnější ke škodlivým následkům spojeným s alkoholem kvůli jejich vyšší nemocnosti, užívání léků interagujících s alkoholem a snížené toleranci. Některé studie však pozorovaly přínosy alkoholu na nezdravé stárnutí nebo křehkost, zejména pokud jde o středomořský způsob pití alkoholu definovaný jako umírněná konzumace alkoholu, nejlépe vína spolu s jídlem. Na druhé straně existují důkazy o tom, že u sociálně a ekonomicky znevýhodněné populace dochází k vyšší míře škod souvisejících s alkoholem při ekvivalentním a ještě nižším množství alkoholu, pravděpodobně v důsledku koexistence jiných zdravotních problémů, včetně nezdravého životního stylu, nižší sociální podpory nebo horšího přístupu ke zdravotní péči.

V této nejnovější studii tým španělských vědců analyzoval zdravotní údaje více než 135 000 lidí starších 60 let, kteří poskytli své zdravotní informace do databáze Biobank ve Spojeném království. Výzkumníci porovnávali zdravotní výsledky za 12 let u příležitostných – nízkorizikových konzumentů alkoholu (méně než dva nápoje týdně) s těmi vysokorizikovými, tedy těmi, kteří pili alkohol denně (u mužů tři a více, u žen od 1,5 drinku denně).

Analýza ukázala, že ve srovnání s příležitostným pitím bylo vysoce rizikové pití spojeno s:

  • o 33 % vyšším rizikem předčasného úmrtí,
  • o 39 % vyšším rizikem úmrtí na onkologická onemocnění,
  • o 21 % vyšším rizikem úmrtí na kardiovaskulární nemoci.

V této kohortové studii bylo dokonce i nízkorizikové pití spojeno s vyšší úmrtností mezi staršími dospělými se zdravotními nebo socioekonomickými rizikovými faktory.

Umírněnější pitný režim byl také spojen se zvýšeným rizikem předčasného úmrtí a úmrtí na nádorová onemocnění, a dokonce i pouhé zprůměrování jednoho nebo méně drinku denně bylo spojeno s o 11 procent vyšším rizikem úmrtí na onkologickou diagnózu. Výzkumníci zaznamenali nejnižší riziko úmrtnosti související s alkoholem u jedinců, kteří konzumovali nejvýše 10 gramů alkoholu denně (méně než 1 standardní nápoj), což se stalo více patrné u osob s vyšším socioekonomickým postavením.

Zjištění také naznačují, že preference vína a pití pouze s jídlem byly spojeny se zmírněním nadměrné úmrtnosti spojené s konzumací alkoholu. Nicméně jak autoři připomínají, v této oblasti je potřeba dalších studií, protože se zde může odrážet účinek zdravějšího životního stylu nebo pomalejší absorpce alkoholu. 

Nové poznatky se začínají promítat do doporučení

Konzumace alkoholu patří k hlavním příčinám nemocnosti a úmrtnosti a podle dat WHO představuje přibližně 5,1 procenta celosvětové zátěže nemocemi a 5,3 procenta všech úmrtí. Je odpovědná za významné socioekonomické ztráty a představuje značný problém veřejného zdraví. Dříve předpokládané přínosy pití malého množství alkoholu, zejména na úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění, jsou i podle WHO stále častěji zpochybňovány.

V roce 2023 WHO prohlásila, že žádné množství alkoholu není bezpečné. Například aktuální Dietary Guidelines for Americans 2020–2025 uvádějí, že nově se objevují důkazy ukazující, že pití v rámci současných doporučení může zvýšit riziko úmrtí ze všech příčin, včetně onkologických a kardiovaskulárních onemocnění, a doporučují opatrnost.

Jak vědci připomínají, expozice etanolu a formaldehydu je pro lidské zdraví škodlivá. Alkoholické nápoje obsahují tyto složky v různém množství. V procesu, kdy je alkohol v těle metabolizován, je většina spotřebovaného etanolu rozložena v játrech a přeměněna na toxickou sloučeninu acetaldehyd, známý karcinogen, který může vést k poškození DNA. I když acetaldehydová reakce, než se rozloží na acetát, je obvykle krátkodobá, může stále vést k významnému poškození, zejména jater, kde většina metabolismu alkoholu probíhá.

Například studie z roku 2011 odhalila toxický formaldehyd ve 132 z 508 vzorků alkoholických nápojů, které zahrnovaly pivo, víno, lihoviny a další zdroje alkoholu. Podle odborníků je přeměna alkoholu na formaldehyd jednou z převládajících teorií, proč alkohol škodí našim orgánům, zejména játrům. Jak se shodují, je velmi toxický a jeho nadměrné množství je neuvěřitelně nebezpečné.

„Konzumace alkoholu má značný vliv na celkovou zdravotní zátěž. Ve vyspělých zemích, včetně ČR, patří k hlavním příčinám nemocnosti a předčasné úmrtnosti. Dopady užívání alkoholu jsou spojovány s více než třiceti diagnózami a u dalších přibližně 200 onemocnění je alkohol jednou z jejich příčin. Konzumace alkoholu je také častou příčinou dalších škod, jako jsou nehody, úrazy nebo domácí násilí. K nejrizikovějším formám patří pití nadměrných dávek alkoholu při jedné příležitosti (tzv. heavy episodic drinking, binge drinking) a dlouhodobé každodenní pití alkoholu, přičemž významnou roli hraje množství konzumovaného alkoholu. Riziko negativních důsledků znamená jakákoli dávka alkoholu. Žádnou dávku alkoholu tedy nelze doporučit jako prospěšnou či považovat za bezpečnou,“ uvádí se ve Zprávě o alkoholu v ČR z roku 2023. ČR přitom stále patří mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu na obyvatele.

Vnímání alkoholu se mění, hlavně u mladých

Podle průzkumu společnosti Gallup zveřejněného 13. srpna jen 45 procent Američanů věří, že mírná konzumace alkoholu může být zdraví škodlivá. Je to však  nárůst o šest procentních bodů oproti loňskému roku a o 17 procentních bodů od roku 2018, což představuje historické maximum pro tento průzkum za posledních 20 let.

Měnící se názor na alkohol se stává výraznějším u mladých lidí. Přibližně 65 procent dospělých ve věku 18 až 34 let uvádí, že alkohol negativně ovlivňuje zdraví. Avšak jen 37 procent respondentů ve věku 35 až 54 let a 39 procent respondentů ve věku 55 let a více souhlasí s tím, že alkohol může škodit. Osm procent lidí věří, že alkohol může mít pozitivní vliv, což je v rámci průzkumů společnosti Gallup nejnižší počet v historii.

Nová studie se svým zjištěním, že i mírná konzumace alkoholu má u starších dospělých s nižším socioekonomickým postavením negativní zdravotní následky, je dalším varováním. Nicméně výsledky naznačující, že občasné pití pouze s jídlem by mohlo pomoci snížit související rizika úmrtnosti, podporují názor ‚všeho s mírou‘. Vzhledem k tomu, že u každého je míra jiná, obecně lze podle odborníků říci, že dát si drink k večeři o víkendu je přijatelné, ale jakmile je alkohol konzumován častěji, začínají jeho negativní dopady narůstat.

Doporučené