Paleodieta ženám prospívá více než nízkotučná dieta
Studie sledovala 70 žen po dobu 24 měsíců.
„Paleolitický typ stravy sníží specifické mastné kyseliny a aktivitu desaturázy v krvi, spojené s inzulinovou rezistencí, výrazněji než kontrolní nízkotučná dieta,“ uvedla Blomquistová s tím, že paleodieta může mít dlouhodobé příznivé účinky na onemocnění souvisejících s obezitou, jako je inzulínová rezistence a kardiovaskulární onemocnění.
Hladina estrogenu se snižuje při vstupu do menopauzy, což vede k abdominálnímu typu obezity a snížení citlivosti na inzulin, vysvětlila Blomquistová. Příjem nasycených mastných kyselin vede k zvýšení koncentrace prozánětlivých faktorů. „Tyto prozánětlivé faktory pak mohou vyvolat stav chronického zánětu malé intenzity, jenž vede ke snížení citlivosti na inzulín a k vzniku kardiovaskulárních chorob,“ doplnila.
„Polynenasycené mastné kyseliny, jež jsou např. v rybách, mohou na druhé straně mít příznivý vliv na citlivost k inzulínu působením na specifické geny, svaly a játra. Polynenasycené mastné kyseliny mohou také snížit zánět a také chuť k jídlu,“ řekla Blomquistová.
Ve studii ženy v rámci paleodiety konzumovaly stravu skládající se z 30 % bílkovin, 30 % sacharidů a 40 % tuků, včetně vyššího množství nenasycených mastných kyselin. Konzumovaly libové maso, ryby, ovoce, zeleninu, olej a ořechy, ale nikoli mléčné výrobky, obiloviny, přidané soli nebo rafinovaný tuk a cukr.
Ve skupině s nízkotučnou dietou se ženy zaměřovaly na konzumaci stravy s 15 % bílkovin, 55 % sacharidů a 30 % tuku. Ve stravě měly více celozrnných produktů, pouze nízkotučné mléčné výrobky a tři porce ryby týdně. Po 24 měsících byla ztráta hmotnosti obdobná u obou skupin, 11 % u skupiny s paleodietou a 8 % u skupiny s dietou s nízkým obsahem tuku.
U žen ve skupině s paleodietou došlo k poklesu aktivity delta-9-desaturázy – jaterního enzymu spojovaného se ztukovatěním jater, inzulinovou rezistencí a vyšší úmrtnosti.
Převzato a zkráceno z MedPage Today
cin
Zdroj: MedPage Today