Malnutrice – problém zdaleka nikoli jen rozvojových zemí
Akce, která věnovala zvláštní pozornost především výživě nemocných seniorů v nemocniční a ambulantní péči, vlivu špatné výživy na zdravotní stav v nemoci a na rozvoj nemocí, byla zařazena mezi doprovodné akce českého předsednictví v Radě Evropy.
Správná výživa je nedílnou součástí zdravotní péče a je bohužel často podceňována. Existuje mnoho argumentů jak medicínských, tak ekonomických, proč je třeba věnovat výživě pacientů velkou pozornost, v čem může správná nutriční podpora pacientovi pomoci, a co se naopak stane, pokud ji podceníme. Zvláště významnou roli hraje správná výživa u rizikových skupin pacientů, včetně seniorů, dlouhodobě nemocných pacientů a pacientů s duševními poruchami.
Během semináře byly prezentovány zkušenosti a nové přístupy ke sledování nutričního stavu pacientů, pokroky v oblasti přípravy stravy, nové technologie a postupy. Své příspěvky přednesli zástupci Evropské komise, odborníci z mezinárodních odborných společností zabývajících se výživou nemocných lidí, zástupci odborných společností zaměřených na péči o seniory a na stárnutí. Česká republika přispěla mj. představením aktivit Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče, aktivitami odborníků na výživu z řad lékařů i nutričních terapeutů, včetně představení možností, jak připravovat stravu za použití současné technologie. Seminář navázal na tzv. Pražskou výzvu pro boj proti malnutrici v Evropě z roku 2007 a na doporučení Evropského parlamentu týkající se výživy. Současně se stal východiskem pro výměnu informací a spolupráci v oblasti výživy v nemocniční a ambulantní sféře na úrovni EU.
Malnutrice je srovnatelně závažná jako obezita
V závěrečném prohlášení účastníků jednání se mj. uvádí: Přes významné pokroky v lékařství je špatná výživa nadále závažným a častým problémem veřejného zdraví i ve vyspělých zemích. I když se pozornost zdravotní politiky a výzkumu orientuje v posledních letech na obezitu (tedy „nadvýživu“), podvýživa – projevující se nízkou hmotností a obecněji zahrnovaná pod pojem „špatná výživa“ (malnutrice) – představuje pro společnost srovnatelně závažnou zdravotní a ekonomickou zátěž. Údaje o špatné výživě v Evropě jsou pravděpodobně podhodnocené, ale předpokládá se, že pět až 15 % Evropanů žijících běžným životem, 40 % hospitalizovaných pacientů a 60 % obyvatel pečovatelských domů je podvyživeno nebo ohroženo špatnou výživou.
Podobně jako obezita je špatná výživa problémem nejenom sama o sobě, ale také proto, že vážně ohrožuje výsledný stav pacientů při jiných onemocněních, například nádorových nebo kardiovaskulárních. Špatná výživa může brzdit zotavení a prodlužovat hospitalizaci, způsobovat zvýšenou vnímavost k infekci, narušovat nezávislost a kvalitu života jednotlivců a mnoha pacientů, dokonce zvyšovat riziko úmrtí.
Špatná výživa seniorů zhoršuje výsledky léčby
Některé skupiny, zejména senioři, jsou ke špatné výživě náchylnější. Starším pacientům jsou dnes zpřístupňovány další a další léčebné možnosti (náhrady kyčelních a kolenních kloubů, invazivní metody léčby nádorů nebo metody srdeční chirurgie). Úspěch léčby však často bývá vážně ohrožen, protože se nevěnuje dostatečná pozornost riziku existující špatné výživy a ochabování svalstva, které mohou snížit účinnost léčby těchto pacientů. Často se stává, že jsou starší pacienti úspěšně vyléčeni, ale kvůli následkům špatné výživy nemohou odejít domů a jsou vystaveni vleklým pobytům v nemocnicích nebo pečovatelských domech, vedoucím často ke vzniku komorbidit, snížení kvality života, omezení nezávislosti a nakonec k úmrtí pacienta.
Tuto politováníhodnou situaci lze snadno napravit a předcházet jí zavedením důsledné, vhodné nutriční prevence a péče ve všech typech zařízení – a pro osoby všech věkových kategorií.
Prevence hlavních příčin špatné výživy musí probíhat v komunitách a léčba malnutrice se musí stát klíčovou složkou správné klinické praxe u všech onemocnění. Výzkumy ukazují, že vhodná opatření nejenom významně snižují nemocnost pacientů a zvyšují míru přežití, ale vedou rovněž k významným úsporám díky odbourání zbytečných výdajů na péči, jíž se nedosáhne požadovaných zdravotních výsledků.
Lékaři, představitelé služeb zdravotní péče a zástupci zdravotních pojišťoven, ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), ENHA (European Nutrition for Health Alliance), WHO a zástupci ministerstev zdravotnictví zemí EU dnes dospěli k jednomyslnému závěru, že špatná výživa, včetně podvýživy nemocných, je v Evropě naléhavým problémem veřejného zdraví a zdravotní péče. Je třeba přijmout vhodná opatření, která zamezí tomu, aby špatná výživa dále ohrožovala kvalitu života pacientů, způsobovala zbytečnou nemocnost a úmrtnost a ohrožovala efektivitu našich systémů zdravotní péče v Evropě.
Zdroj: MT