Antidiabetický efekt L‑argininu
Při testech na laboratorních myších vykazoval L‑arginin antidiabetický efekt srovnatelný s léky, které se běžně používají k léčbě diabetu 2. typu.
Vědci testovali toleranci ke glukóze jak u obézních myší, tak i u myší s normální hmotností. U obou skupin zvířat dosáhli po podávání L‑argininu o 40 % vyššího metabolismu glukózy. V reakci na podání L‑argininu docházelo ke zvýšení produkce GLP‑1 (glukagon‑like peptide 1) tkáněmi střeva. Tento peptid je využíván v řadě léků používaných k léčbě diabetu 2. typu.
Podíl L‑argininu na regulaci sekrece inzulinu byl známý dlouhou dobu. Mechanismus této regulace však zůstával neprozkoumaný. Dánsko‑americká studie zveřejněná ve vědeckém časopise Endocrinology odhalila, že L‑arginin působí na sekreci inzulinu nepřímo prostřednictvím zvýšené produkce GLP‑1.
Autoři studie jsou si vědomi, že nelze zvládat pokročilý diabetes 2. typu dietou bohatou na L‑arginin. Na druhé straně ale nepodceňují přínos takové diety nebo potravinových doplňků s obsahem L‑argininu pro celkovou léčbu diabetu 2. typu. Pro farmaceutický průmysl je výsledek studie inspirací k vývoji nových léků pro léčbu diabetu 2. typu založených na efektu L‑argininu. Nejprve je ale nutné ověřit, nakolik je mechanismus odhalený u myší funkční v řízení metabolismu glukózy také u člověka.
Zdroj: Medical Tribune