AHA vydala doporučení pro limity sacharidů ve stravě dětí
Nadbytečné cukry ve stravě zvyšují kalorický příjem často na úkor důležitých nutrientů, čímž se zvyšuje riziko obezity, kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, onkologických onemocnění spojených s obezitou a výskytem zubního kazu. Konzumace sacharidů stále tvoří až 16 % denního příjmu kalorií u amerických dětí. Proto American Heart Association (AHA) přezkoumala dostupnou literaturu s cílem vydat pokyny k redukci přidaných dietárních sacharidů a tím i snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Synopse a perspektiva
Děti by měly konzumovat méně než 25 g nebo ekvivalent 6 čajových lžiček přidaných sacharidů denně - tedy hluboko pod současnou úrovní konzumace v USA, zní na úvod aktuálního vědeckého prohlášení na toto téma ze strany AHA. V současné době americké děti od 2 do 19 let konzumují více než trojnásobné množství - přibližně 80 g přidaného cukru denně – zhruba polovina ze stravy a polovina z nápojů, uvedli experti, kteří analyzovali údaje National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z období 2009 -2012. Pouze čtvrt litru slazeného nápoje týdně
Miriam B. Vosová, pediatrička z Emory University School of Medicine, Atlanta, napsala v prohlášení panelu odborníků AHA zveřejněném 22. srpna v časopise Circulation, že "aktuální důkazy podporují asociaci přidaných cukrů se zvýšeným rizikem adiposity, centrální obezity a dyslipidemie." Podle ní je u obézních dětí vyšší pravděpodobnost vzniku inzulinové rezistence. Počínaje červencem 2018 bude americký regulační úřad FDA vyžadovat, aby etikety na potravinách sdělovaly nejen celkové množství všech karbohydrátů, ale z této hodnoty i podíl přidaných karbohydrátů.
"Nejlepší způsob, jak se do té doby vyhnout přidaným cukrům v jídelníčku vašeho dítěte je podávat mu hlavně potraviny s vysokou nutriční hodnotou, například ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky, libové maso, drůbež a ryby a omezit potraviny s malou nutriční hodnotou, " uvedla Vosová.
Jedním z největších zdrojů přidaných cukrů jsou slazené nápoje, zejména nealkoholické nápoje, sladký čaj a sportovní a energetické nápoje. AHA upozorňuje, že děti a dospívající by neměli mít více než 8 uncí (přibližně 237 ml) slazeného nápoje týdně. Rodiče by se měli u dětí mladších 2 let vyhnout všem přidaným cukrům.
U kojenců by se měl příjem kalorií pohybovat jen kolem 1 000 za den, takže je zde méně prostoru pro přidaný cukr. Chuťové preference se rozvíjejí brzy, proto by omezení přidaných cukrů mělo přispět k zdravým stravovacím návykům.
K otázce používání umělých sladidel jako je aspartam, sacharin, sukralóza autoři poukázali na nedostatečný výzkum v této oblasti s tím, že pro děti ani dospělé proto nemohou nabídnout žádné doporučení. AHA souhlasí s doporučeními WHO a FDA, aby přidané sacharidy netvořily více než 10 % kalorického příjmu.
Zdroj: MT, Circulation