Přeskočit na obsah

Vzdát se zcela uzenin není podle odborníka na výživu nutné

Vzdát se zcela uzenin kvůli tomu, že je Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila mezi prokázané karcinogeny, není podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nutné. Mezi uzeniny se řadí nejkvalitnější vařená šunka i tučné špekáčky či zauzené klobásky. Pokud si člověk dá k snídani plátek nejkvalitnější šunky, svému zdraví neuškodí, řekl Suchánek.

"Pokud doporučení WHO povede k tomu, že lidé začnou víc přemýšlet o tom, kolik uzenin a jakého druhu za den zkonzumují, bude to jen dobře. I mezi uzeninami se dají vybrat velmi kvalitní výrobky, které jsou zdrojem kvalitních bílkovin," řekl a dodal, že pokud výrobci po tomto doporučení WHO přestanou vyrábět uzeniny nízké kvality, s nízkým podílem masa, vysokým podílem soli a tuku, tak to bude jedině dobře.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, došla k závěru, že uzeniny mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se ocitly ve stejné skupině karcinogenů jako tabák či azbest.

Podle Suchánka ale velmi záleží na druhu uzeniny, zda jde o šunku nejvyšší jakosti, špekáček, párek či uzený bůček. "Je potřeba si říct, že jsou uzeniny rizikovější a méně rizikové. Například je možno preferovat šunku vařenou před zauzenou, ale pořád i ta zauzená je zdravotně výrazně přijatelnější než některé druhy špekáčků či klobás," vysvětlil.

Uzeniny by podle Suchánka měly být jen doplňkem jídelníčku, není vhodné dát si je k snídani, svačině, obědu i večeři. "Když si ale někdo dá k snídani chleba se šunkou nejvyšší jakosti, tak si nemyslím, že z toho dostane nádorové onemocnění," zdůraznil.

Zpráva WHO uvádí, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu o 18 procent.

Ke vzniku nádoru přispívá podle Suchánka více vlivů, vedle stravy také kouření, nedostatek pohybu, složení stravy jako celku, nadměrný přísun energie, kdy se tvoří zásoby nitrobřišního tuku. "Doporučení je tedy vytržené z kontextu, nádorová onemocnění je multifaktoriální. Rakovina tlustého střeva je zejména o kombinaci nadbytečné konzumace červeného masa, které je špatně tepelně upravené, s nedostatečnou konzumací zeleniny a nedostatečnou pohybovou aktivitou," shrnul.

 

Zprávu o škodlivosti uzenin nepovažují potravináři za alarmující

Zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO), podle níž uzeniny způsobují rakovinu, nepovažují ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), potravináři a zpracovatelé masa za alarmující, ale spíše za informativní. Podle některých je toto tvrzení sporné.

"Všeho obecně s mírou. Každý ví, že uzené maso není tak zdravé, jako když jíme třeba ryby," řekl Jurečka a dodal, že Češi by si z této informace příliš dělat neměli. Větší vliv na zdraví a vývoj rakoviny budou mít podle něj spíše stresové faktory než uzenina.

Pouze jako informativní bere tvrzení WHO prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Podobných dat podle něj již instituce vydávala více, ne vždy se prý ukázala jako pravdivá. Důležité podle něj bude, jak se k problému postaví Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa rozporuje i samotnou metodiku WHO. Červené maso a uzeniny se podle něj více jedí v Americe či v Německu, přesto rakovinou tlustého střeva více trpí Češi. Ve studii podle něj nebyly odfiltrované další vlivy na obyvatelstvo, jako je například životní styl respondentů.

Také skupina Agrofert, přední český výrobce salámů a párků, závěry relativizuje. Do stejné kategorie, kam by mělo být zařazeno červené maso a uzeniny, spadá podle mluvčího skupiny Agrofert Karla Hanzelky například práce kadeřníka. "Zatím ani nevíme, jak byly maso a uzeniny hodnoceny či s jakým cílem," poznamenal.

Podle mluvčího potravinářské firmy Hamé Petra Kopáčka je třeba k podobným zprávám přistupovat maximálně opatrně. "V minulosti se již nejednou objevily ve veřejném prostoru 'zaručené' informace, že to či ono lidem škodí, načež se posléze ukázalo, že nebyly vzaty do úvahy veškeré další vlivy," uvedl Kopáček. Vyvozovat z nepřímých důkazů, jako je korelace mezi konzumací určitých potravin a výskytem nemocí určitého typu, takto jednoznačné závěry je podle něj sporné.

"Ministerstvo zemědělství jako gesční resort v oblasti bezpečnosti potravin v ČR odmítá snahy WHO a ostatních institucí o šíření zavádějící informací pro spotřebitele, které zcela popírají princip potravinového práva v EU a nerespektuji zásadní principy fungování systému bezpečnosti potravin," dodal mluvčí rezortu Hynek Jordán.

K závěru, že výrobky jako šunka, párky či slanina mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu, došla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO. Uzeniny se podle WHO ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde jsou například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.

Červené maso, tedy hovězí, jehněčí a vepřové, podle odborníků z WHO rovněž může způsobovat rakovinu, kvůli neexistenci prokazatelných důkazů ale figuruje na seznamu "lehčích" karcinogenů. Na takzvaném seznamu 2A je kromě masa například herbicid glyfosát.

ČTK 

 

Zdroj: ČTK

Doporučené

Na rodině stále záleží

20. 9. 2024

Nemělo by se to, nicméně děje se to stále. Měkké obory, jako je psychologie nebo ekonomie, užívají pojmy z fyziky, s nimiž zápolí i fyzika. Například…

Stačí se podívat

21. 6. 2024

Hodnocení druhých lidí na základě pozorování jejich tváře a těla je ovlivněno pocitem důvěryhodnosti a dominance.