Přeskočit na obsah

Zelený čaj potlačuje účinky nadololu

Pacienti s hypertenzí léčení nadololem by se měli vyhnout konzumaci zeleného čaje. K tomuto závěru došel mezinárodní tým japonských, německých a italských lékařů pod vedením Shingena Misaky z lékařské university ve Fukušimě ve studii publikované v lékařském časopise Clinical Pharmacology and Therapeutics. Sledovaní dobrovolníci dostávali denně jednu dávku 30 miligramů nadololu a následně pili buď vodu, nebo zelený čaj. Čaj konzumovali v množství tří šálků za den. Měření koncentrace nadololu v krvi odhalilo, že oproti dobrovolníkům z kontrolní skupiny došlo u konzumentů zeleného čaje ke snížení koncentrace nadololu na čtvrtinu.

„Pacienti užívající nadolol, kteří zároveň konzumují zelený čaj, by si měli být vědomi této možné interakce a konzultovat to se svým lékařem,“ doporučuje americký kardiolog Gregg Fonarow z losangeleské University of California, který nebyl členem výzkumného týmu, ale oponoval rukopis studie.

Autoři studie předpokládají, že ke snížení koncentrace nadololu v krvi dochází v důsledku toho, že některé látky obsažené v zeleném čaji brání vstřebávání léku v tenkém střevě. Nadolol patří mezi beta‑blokátory, ale není předepisován pacientům s hypertenzí tak často jako jiné léky z třídy beta‑blokátorů.

Sami autoři zdůrazňují, že jejich pozorování odhalilo pouze korelaci, ale nikoli kauzální souvislost mezi konzumací zeleného čaje a následnými koncentracemi nadololu v krvi. Nález je nutné potvrdit v rozsáhlejší studii. Odborníci nevidí rizika spojená s interakcí nadololu a komponent zeleného čaje jako příliš významná. Zelený čaj je konzumován poměrně málo a většinou v množství menším, než jsou tři šálky denně. Na druhé straně ale bude zřejmě zapotřebí prověřit interakci zeleného čaje s dalšími léky ze skupiny beta‑blokátorů, které jsou pacientům s hypertenzí předepisovány častěji. Za důležité považují odbornici ověření, zda srovnatelný efekt vykazuje i černý čaj, jehož konzumace je mnohem častější a také jej větší počet lidí konzumuje ve větším množství.

Interakce léků s komponentami běžných potravin či nápojů nejsou nijak neobvyklé. Lékaři dobře vědí například o interakcích některých léků používaných k potlačení hypercholesterolémie či hypertenze s grapefruitem nebo grapefruitovým džusem.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené