Přeskočit na obsah

Z pití vína profitují aktivní jedinci

Do hlavního programu ESC se dostala i česká studie In Vino Veritas – a patřila mezi také ty práce, které ESC vybrala pro své tiskové zprávy. Jejím hlavním závěrem je, že uměřené pití vína chrání před kardiovaskulárními onemocněními, ale jen u lidí, kteří jsou fyzicky aktivní. Na kongresu ji prezentoval prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., přednosta I. interní – kardiologické kliniky FN Olomouc.

Šlo o vůbec první randomizovanou studii, která porovnávala efekt červeného a bílého vína na rozvoj aterosklerózy u lidí s nízkým a středním kardiovaskulárním rizikem. Poznatky o pozitivním vlivu vína na kardiovaskulární parametry se akumulují od osmdesátých let (v českém prostředí se široce zmiňují například práce prof. Šamánka). Existují také retrospektivní studie, podle kterých víno zvyšuje HDL cholesterol. Dosud ale chyběly prospektivní, dlouhodobé randomizované studie zaměřené na lipidové spektrum a další markery aterosklerózy.

Do studie vstoupilo 146 lidí s mírným až středním rizikem kardiovaskulárních onemocnění podle HeartScore. Účastníci byli randomizovaně rozděleni do dvou skupin – v první konzumovali víno červené (Pinot Noir), v druhé víno bílé (Chardonnay‑Pinot) z toho samého ročníku a regionu, a to v objemu 0,2 l u žen a 0,3 l u mužů maximálně pětkrát týdně. Studijní víno prošlo podrobným laboratorním rozborem, který stanovil např. obsah flavonoidů. Primárním cílovým ukazatelem byla koncentrace HDL cholesterolu v jednom roce sledování, sekundárními cíli byly další ateroskletické markery včetně LDL cholesterolu. Účastníci studie si vedli deník, ve kterém kromě konzumace vína a ostatních alkoholických nápojů zaznamenávali i fyzickou aktivitu. Z důvodu kontroly odevzdávali korkové zátky z lahví – toto opatření mělo zabránit tomu, aby víno prodávali.

V hodnotě HDL cholesterolu nedošlo po roce k žádné změně ani u jedné ze skupin. LDL cholesterol byl po roce nižší v obou skupinách, zatímco celkový cholesterol poklesl jen u skupiny, která pila červené víno. „Jednoznačně pozitivní dopady konzumace vína jsme zaznamenali jen u podskupiny účastníků, kteří minimálně dvakrát týdně cvičili. U nich došlo jak k vzestupu HDL cholesterolu, tak k poklesu celkového i LDL cholesterolu, a to bez ohledu na to, jaké víno konzumovali. Z hlediska kardiovaskulární prevence zde může být určitá synergie mezi nízkou dávkou alkoholu ve víně a fyzickou aktivitou,“ řekl prof. Táborský s tím, že se připravuje podobná studie u pacientů s vysokým kardiovaskulárním rizikem, kteří užívají statiny a jsou fyzicky aktivní.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené