Vitaminy u kuřáků zvýší riziko karcinomu
“Naše studie zabývající se přínosem užívání vitaminů, konkrétně vitaminu C, vitaminu E a folátů, nepřinesla žádný důkaz o jejich účinnosti ve smyslu snížení rizika vzniku karcinomu plic,” uvedli Christopher G. Slatore a jeho kolegové z University of Washington v Seattlu. Kromě toho zjistili, že zvýšený příjem přípravků obsahujících vitamin E byl spojen s mírně zvýšeným rizikem vzniku karcinomu plic.
Investigátoři v rámci prospektivní kohortové studie VITAL (VITamins And Lifestyle) selektovali 77 126 mužů a žen ve věku 50 až 76 let ve státě Washington a během čtyřletého období ve vybraném souboru sledovali výskyt případů karcinomu plic v souvislosti s charakterem a množstvím konzumovaných vitaminových přípravků, s kuřáckými zvyklostmi a jinými demografickými a lékařskými charakteristikami.
Z původního počtu sledovaných došlo u 521 osob ke vzniku karcinomu plic, což představovalo očekávanou míru výskytu. Zároveň však byla v této skupině zjištěna nevelká, ale přesto signifikantní asociace mezi konzumací vitaminu E a vznikem zhoubného onemocnění plic.
Při prediktivním modelování bylo toto vyšší riziko ekvivalentní 7% vzestupu výskytu karcinomu plic na každých 100 mg denního příjmu vitaminu E. “Při dávce 400 mg denně po dobu 10 let již riziko vzniku plicního karcinomu stoupá o 28 procent,” uvedl Ch. Slatore.
Raději ovoce než tablety
“Představa, že vitaminové přípravky jsou zdravé nebo přinejmenším neškodné, vychází z touhy mnoha lidí nahradit zdravou stravu pohodlnějšími tabletami,” poznamenal Tim Byers z University of Colorado School of Medicine v průvodním editorialu ve stejném vydání uvedeného odborného časopisu. Zároveň upozornil, že ovoce obsahuje nejen vitaminy, ale i stovky dalších fotochemických sloučenin, jejichž funkce dosud nejsou plně rozpoznány.
World Cancer Research Fund a American Cancer Society doporučují konzumovat denně minimálně dvě porce ovoce. Vycházejí přitom ze závěrů starších studií, podle nichž lidé, kteří jedli menší množství ovoce, byli vystaveni zhruba o 20 % vyššímu riziku vzniku karcinomu. “Toto doporučení pravděpodobně vede k redukci rizika vzniku plicního karcinomu stejně jako dalších onkologických onemocnění a kardiovaskulárních chorob,” poznamenal Byers. U kuřáků však podle něj bude jakýkoli benefit z příjmu ovoce z aspektu redukce vzniku karcinomu “více než anulován”.
Vzhledem k rozsáhlé populaci současných i bývalých kuřáků a rozšířené konzumaci vitaminových přípravků mají tato zjištění značný význam pro oblast veřejného zdraví. “Na základě našich závěrů by lékaři měli pacientům poradit, které suplementy pravděpodobně nesníží riziko vzniku karcinomu plic, a které mohou být dokonce škodlivé. V budoucnu by se studie měly zaměřit na výzkum dalších komponent látek získávaných z ovoce a zeleniny, které prokazatelně snižují riziko vzniku karcinomu,” uzavřel Ch. Slatore.
Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 8/2008, strana C2
Zdroj: