Přeskočit na obsah

Vegetariánská strava vs. konvenční diabetická dieta

Na letošních Diabetologických dnech v Luhačovicích představila MUDr. Hana Kahleová (IKEM) výsledky srovnání dvou dietních přístupů, vegetariánské stravy a diabetické diety, u pacientů s diabetem 2. typu. Provedení tohoto srovnání bylo inspirované mimo jiné prací Nicholsona a kol., který doložil větší váhový úbytek a pokles glykemie na lačno při konzumaci vegetariánské stravy.

Další klinická studie s vegetariánskou stravou prokázala větší pokles LDL cholesterolu, glykovaného hemoglobinu a větší snížení podávané medikace (Barnard a kol., 2006).

U vegetariánské diety bylo v literatuře rovněž doloženo prodloužení života až o tři roky, snížení rizika KV chorob a malignit a dvojnásobné snížení rizika rozvoje diabetu (Tonstad 2009).

Studie v pražském IKEM se zúčastnilo 74 diabetiků, kteří v prvních třech měsících absolvovali dietu a jimž k ní v dalších třech měsících byla přidána aerobní fyzická aktivita. Vegetariánská i konvenční dieta měly stejnou kalorickou restrikci (minus 500 kcal denně). Prvně uvedená obsahovala oproti konvenční dietě o 70 % více sacharidů a také více vlákniny.

U pacientů na této vegetariánské dietě došlo k signifikantnímu úbytku hmotnosti a viscerálního tuku. Zajímavé bylo, že ještě po roce přetrvával její pozitivní účinek (na hmotnost, obvod pasu, snížení diabetické medikace), ačkoli po roce se jídelníček osob z obou skupin už nelišil. V prvních třech měsících studie (dieta) byla adherence pacientů srovnatelná, po přidání pohybové složky byla adherence vyšší u skupiny na vegetariánské stravě (osoby z druhé skupiny si stěžovaly na hlad).

Po skončení studie zůstal u původní varianty vegetariánské diety jeden pacient, a to ze zdravotních důvodů (po studii zhubl a jeho diabetická medikace byla snížena na třetinu, nebylo nutné přejít na léčbu inzulinem).

(převzato z www.dm2t.cz)

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené