Přeskočit na obsah

Vápníkové doplňky a kardiovaskulární choroby

Vápníkové doplňky mohou zvyšovat riziko infarktu myokardu, zatímco zvýšení příjmu vápníku s potravou nemá na zdraví průkazný efekt. K těmto závěrům došli autoři studie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) z dat nasbíraných v Německu. Do studie bylo v letech 1994 až 1998 zařazeno bezmála 24 000 dobrovolníků ve věku od 35 do 64 let. Údaje o jejich stravování v předchozím roce byly získány prostřednictvím dotazníků. Dobrovolníci byli také dotázáni na to, zda užívají vitaminové a minerální doplňky. Následné jedenáctileté sledování zdravotního stavu dobrovolníků zaznamenalo 354 případů infarktu myokardu, 260 případů mozkových cévních příhod a 267 s tím souvisejících úmrtí.

Dobrovolníci se středním příjmem kalcia ze všech zdrojů včetně vápníkových doplňků (celková spotřeba 820 mg Ca denně) byli vystaveni o 31 % nižšímu riziku infarktu myokardu než dobrovolníci s nejnižším příjmem vápníku. Pokud však dobrovolníci konzumovali denně více než 1 100 mg Ca, riziko infarktu myokardu zůstávalo na běžné úrovni. Při samostatném vyhodnocení skupiny pacientů užívajících pravidelně vitaminové a minerální doplňky bylo zjištěno o 86 % vyšší riziko infarktu ve srovnání s dobrovolníky, kteří žádné doplňky neužívali. U dobrovolníků užívajících pravidelně jen vápníkové doplňky bylo zaznamenáno dvojnásobné riziko infarktu myokardu.

Autoři studie zveřejněné v lékařském časopisu Heart shrnují výsledky konstatováním: „Tato studie dokazuje, že zvýšený příjem vápníku s potravou nemusí být přínosem pro snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Vápníkové doplňky mohou zvýšit riziko infarktu myokardu a měly by být užívány opatrně.“

V komentáři studie zveřejněném rovněž v časopisu Heart upozorňují Ian Reid a Mark Bolland z University of Auckland na skutečnost, že náhled na vápníkové doplňky prochází v současné době poměrně zásadním přehodnocením. Novozélandští lékaři poukazují na další studie, které prokázaly vztah užívání vápníkových doplňků k tvorbě ledvinových kamenů a spojitost mezi užíváním těchto doplňků a zvýšeným rizikem gastrointestinálních potíží.

Některé dřívější studie sice došly k závěru, že užívání vápníkových doplňků má příznivý efekt na rizikové faktory pro kardiovaskulární onemocnění, ale na druhé straně se nedařilo spolehlivě prokázat, že by užívání vápníkových doplňků průkazně snižovalo četnost infarktů myokardu a mozkových cévních příhod.

Užívání vápníkových doplňků bývá nejčastěji doporučováno ženám ohroženým osteoporózou. Reid a Bolland jsou však přesvědčeni, že ženy, jež tyto doplňky užívají, jsou obecně v lepším zdravotním stavu než ty, které je neužívají. Celkový protektivní efekt kalcia u těchto žen považují oba novozélandští lékaři přinejlepším za mírný. Podle nich nepřesahuje pozitivní efekt 10 procent.

Rozdílný efekt vápníku přijatého v potravinách a vápníku přijatého v minerálních doplňcích vysvětlují tak, že s potravou je vápník přijímán v malých dávkách, po celý den a je vstřebáván pomalu. Naopak, po konzumaci vápníkových doplňků koncentrace vápníkových iontů v krvi prudce roste a právě tento strmý nárůst vysoko nad normální hodnoty může mít na zdraví nakonec negativní vliv.

„Vápníkové doplňky byly vítány lékaři i laickou veřejností v přesvědčení, že jsou to přírodní prostředky a jako takové představují zcela bezpečný způsob prevence fraktur při osteoporóze,“ píší Reid a Bolland v komentáři pro Heart. „Dnes je stále jasnější, že užívání tohoto prvku v jedné či dvou dávkách denně není přirozené a nevyvolává stejné metabolické odezvy jako vápník přijímaný v potravě. Měli bychom se proto vrátit k náhledu na vápník jako na důležitou komponentu vyvážené stravy a neměli bychom v něm vidět panaceu na komplexní problémy provázející postmenopauzální osteoporózu.“

 

Medical Tribune     Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené