V Ostravě jednali odborníci na léčebnou výživu
Již šestý ročník odborné konference s názvem Ostravské dny léčebné výživy pořádala ve dnech 15. a 16. září Vítkovická nemocnice. Letošní ročník byl zaměřen především na výživové postupy po operacích v dutině břišní v oblasti trávicí soustavy, a to zejména střev a žaludku, také na oblast výživy dětí a obezitologii. Odborníci, jichž se konference účastnilo přes 200, se však rovněž zabývali neméně významnou výživou v onkologii. Akce se konala v Kongresovém centru Vysoké školy báňské v Ostravě‑Porubě. „Výživa je jedním z klíčových faktorů při prevenci i při léčbě mnoha onemocnění a je to vždy ta nejpřirozenější a v dnešní ekonomicky složité době také nejdostupnější cesta, na kterou bychom neměli zapomínat. Dostatečnou a vhodně zvolenou výživou můžeme do jisté míry ovlivnit průběh hojení ran, zabránit komplikacím souvisejícím s nedostatečnou výživou, urychlit proces rekonvalescence a především pak celkový stav a psychiku samotných nemocných, kteří individuální intervenci nutričních terapeutů velmi pozitivně přijímají. Osobně jsem ráda za to, že se malými krůčky stává nutriční terapeut uznávaným partnerem pro celý lékařský i ošetřovatelský tým,“ vysvětluje důležitost péče o výživu pacientů pořadatelka kongresu a vedoucí nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice Mgr. Marie Kohutová.
Letošního ročníku Ostravských dnů léčebné výživy se poprvé zúčastnili také hosté ze zahraničí. Se svými zkušenostmi s výživovými faktory při kolorektálním karcinomu se přijeli například poprvé podělit Bc. Henrieta Findriková, vedoucí asistentka výživy v Univerzitní nemocnici L. Pasteura v Košicích, a Bc. Gabriela Urbanová, dietní sestra z Východoslovenského ústavu srdečních a cévních chorob rovněž z Košic.
Zdroj: Medical Tribune