Přeskočit na obsah

TEMATICKÁ PŘÍLOHA: GASTROENTEROLOGIE: Celiakie ohrožuje i pacienty bez příznaků

Co je vlastně celiakie?
Celiakie je autoimunitní choroba, která je způsobena nepřiměřenou reakcí organismu na lepek, respektive na jednu jeho součást – gliadin. Na podkladě genetické predispozice dochází k předpokladu vzniku autoimunitní reakce. Lepek pak působí jako spouštěč, který spustí autoimunitní reakci a organismus začne vytvářet protilátky ničící vlastní enterocyty (buňky tenkého střeva).Jaký je rozdíl mezi celiakií a alergií na lepek?
Celiakie i alergie na lepek představují nepřiměřenou reakci organismu na lepek. Celiakie z důvodu autoimunitní reakce, alergie z důvodu reakce alergické. Alergická reakce může v dané chvíli vypadat dramatičtěji, nepoškozují se však při ní buňky tenkého střeva. Právě proto, že se při ní neuplatňuje autoimunitní mechanismus. I když se alergický pacient po expozici lepku třeba cítí hůře než celiak, nemá to pro něj následky v podobě dlouhodobých komplikací, které přináší celiakie.Dlouho jsem trpěl nepříjemnými puchýřky. Lékař říká, že jde o Duhringovu dermatitidu a že musím ze stravy vyloučit lepek. Znamená to, že mám celiakii?
Duhrigovu dermatitidu dnes považujeme za kožní manifestaci celiakie. Jde tedy o její podjednotku. Nacházíme při ní typické eflorescence hlavně v oblasti extensorů končetin. Střevo bývá postiženo ostrůvkovitě, na rozdíl od samotné celiakie, kde je zasaženo difuzně. Patofyziologický základ onemocnění je však stejný. I Duhrigova dermatitida velmi příznivě reaguje na vyloučení lepku ze stravy.Můj roční syn nepřibírá tak, jak má, často má vzedmuté bříško a průjmy. Může to být celiakie?
...

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 31/2006, strana 23

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené