Přeskočit na obsah

SYMPOSIUM: METABOLICKÝ SYNDROM: Nové trendy v péči o diabetické pacienty

Nedávno jsem měl příležitost mluvit s pěti praktickými lékaři o cílech péče o pacienty s diabetes mellitus. Během diskuse kolem kulatého stolu jsem se zmínil o novém doporučení na snížení horní hranice normy glykémie nalačno z 6,12 mmol/l na 5,55 mmol/l pro diagnózu porušené glykémie nalačno (jednoho z kritérií pro diagnózu metabolického syndromu). Všichni lékaři byli rozhořčeni a shodli se, že toto doporučení by dále zvýšilo počet abnormálních výsledků vyšetření a zahrnovalo „téměř každého“. Jejich odpověď zchladila můj entuziasmus pro potenciál tohoto doporučení umožnit časnou diagnózu – dokud jsem si neuvědomil, že reagovali tak pobouřeně proto, že toto doporučení by signifikantně zvýšilo jejich pracovní zátěž. Uvízli by někde napůl cesty mezi vysokým počtem pacientů diagnostikovaných s porušenou glykémií nalačno a specialisty, kteří trvají na tom, že praktičtí lékaři by měli pro tyto pacienty „něco dělat“. Počet pacientů, kteří mají diabetes mellitus nebo metabolický syndrom, se v USA zvyšuje alarmující rychlostí – zvláště v mladé populaci – a tento vzestup není důsledkem změny kritérií pro diagnózu. Zřetelným důsledkem rostoucího počtu postižených mladých pacientů je rozvoj komplikací. Pro diagnózu metabolického syndromu se používá pět kritérií, ale hlavní příčinou zvýšeného výskytu této poruchy a diabetu 2. typu je obezita. Obezita není problémem pouze v USA. Jak se zvyšuje příjem na hlavu v jednotlivých státech, následuje vzestup výskytu obezity a o čtyři až šest let později také zvýšení výskytu diabetes mellitus. Pro tento vzestup je několik možných důvodů – od příchodu elektronického věku (průměrná doba strávená sledováním televize nebo prací na počítači je mezi 4 až 6 hodinami denně) přes snížení fyzické aktivity (lidé více jezdí autem a méně chodí) až po zlepšení produktivity zemědělství (zemědělci mohou vyprodukovat až 4 200 kcal [17 640 kJ] pro denní spotřebu jednotlivce, zatímco k udržení naší váhy potřebujeme pouze 1 600 až 1 800 kcal [6 690–7 560 kJ] za den).

Plnou verzi článku najdete v: Medicína po promoci 5/2004, strana 24

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené