Přeskočit na obsah

Složení stravy a náchylnost k chorobám

Konzumace červeného masa nebo uzenin je na úrovni populace průkazně spojena se zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu. Naopak jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu a vlákninu obecně je uznáván jako účinný prostředek pro snížení rizika tohoto onemocnění.

Na kongresu American Society for Human Genetics referoval tým vedený Ulrike Petersovou z Fred Hutchinson Cancer Research Center o tom, že individuální riziko vyvolané jídelníčkem závisí na dědičných dispozicích konkrétních lidí. Američtí vědci vyšli celkem logicky z předpokladu, že když existuje na úrovni populace statisticky významný vztah mezi konzumací červeného masa a uzenin a rizikem kolorektálního karcinomu, může být u některých disponovaných jedinců tento příčinný vztah podstatně silnější než u jiných, kteří jsou k tomuto onemocnění odolnější.

Tým Ulrike Petersové zahrnul do své studie 9 287 pacientů s kolorektálním karcinomem. Kontrolní skupinu tvořilo 9 117 zdravých dobrovolníků. Celkem u nich prověřili 2,7 milionu variant sekvencí v dědičné informaci a pátrali po souvislostech mezi zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu a spotřebou červeného masa a uzenin a mezi sníženým rizikem kolorektálního karcinomu a konzumací ovoce a zeleniny. Ukázalo se, že konzumace červeného masa a uzenin je nebezpečná zvýšenou měrou pro nositele genetické varianty rs4143094, která se nachází na chromozomu 10 ve stejné oblasti jako gen GATA3 pro transkripční faktor sehrávající významnou roli v řadě nebezpečných typů karcinomu. Tento transkripční faktor hraje za normálních okolností důležitou roli v imunitním systému. Na chromozomu 8 byla naopak nalezena genetická varianta rs1269486, která je spojena se sníženým rizikem kolorektálního karcinomu.

Petersová se domnívá, že trávením červeného masa a uzenin se uvolňují látky napomáhající imunitní reakci nebo rozvoji zánětu a ty následně spustí rozvoj karcinomu. Za obvyklých podmínek potlačuje transkripční faktor GATA3 jak imunitní reakci, tak i zánět. Pokud ale gen pro tento transkripční faktor nese mutaci, pak se podle něj vytváří transkripční faktor, jehož schopnost tlumit imunitní reakci či zánět může být oslabena.

„Pokud se naše nálezy potvrdí, pak mohou mít značný význam pro zdraví široké skupiny obyvatel, protože dieta je jako faktor významně ovlivňující riziko kolorektálního karcinomu celkem snadno modifikovatelná. Jednotlivci čelící zvýšenému riziku kolorektálního karcinomu vytipovaní na základě výsledků genetických analýz by mohli být častěji podrobeni screeningu, úpravě jídelníčku a dalším preventivním opatřením,“ říká jedna z členek výzkumného týmu Jane Figueiredová.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené