Recepty z rukou lékaře
Navzdory tomu, že Česká republika je spolu s Polskem a Slovinskem jednou z postkomunistických zemí, kde došlo za posledních 20 let k poklesu kardiovaskulární mortality, čeští lékaři stále nemohou být s kontrolou hypertenze u svých pacientů spokojeni. Pouze 19 % hypertoniků dosahuje doporučených cílových hodnot tlaku krve. Při příležitosti Světového dne hypertenze proto odborníci apelují na nepodceňování nefarmakologických intervencí, protože je prokázáno, že v kombinaci s farmakoterapií se jejich účinky potencují. Při příležitosti Světového dne hypertenze (viz též str. A4) upozornila doc. MUDr. Renata Cífková, CSc., místopředsedkyně České společnosti pro hypertenzi, na praktickou pomůcku, která pomůže změnit u hypertoniků jídelníček podle dietních doporučení. Jedná se o knihu z nakladatelství Triton „Vysoký krevní tlak, dieta a rady lékaře“ autorek Jaroslavy Štochlové a doc. Renaty Cífkové, která obsahuje velké množství lákavých receptů a dalších praktických rad. Na rozdíl od spousty jiných kuchařek jsou recepty v této knize nejen velmi chutné, ale sestavené dietní sestrou s ohledem na poslední doporučení odborníků, která se opírají mimo jiné o výsledky zmiňované Dietary Approaches to Stop Hypertension DASH Trial, jež potvrdila, že vhodné složení stravy vede i ke snížení krevního tlaku. MT přináší pro vás i vaše pacienty malou ochutnávku z těchto receptů.
Plněné krůtí kapsy
Energetický příjem a složení: 320 kcal, 1340 kJ; 40 gramů bílkovin, 10 gramů tuků, 15 gramů sacharidů, cholesterol – 96 mg
Potřebné suroviny: 600 g krůtích prsou, 1 houska, 150 ml nízkotučného mléka, 1 cibule, 20 g rostlinného oleje, 80 g červené papriky, sekaná petrželová nať, sůl, pepř, masový vývar z kostky
Příprava: Papriku omyjeme, očistíme od semínek, rozpůlíme a nakrájíme na kostičky. Housku nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem, přidáme nakrájenou papriku, sekanou petrželku, osolíme a opepříme. Z krůtího masa vyřízneme podélně kapsu, naplníme připravenou nádivkou a sepneme párátkem. Na rozehřátém oleji maso opečeme ze všech stran, doplníme krájenou cibulí, podlijeme vývarem a dále pečeme v troubě. Podle potřeby během pečení podléváme.
Pohanka s houbovou směsí
Energetický příjem a složení: 440 kcal, 1840 kJ, 14 gramů bílkovin, 13 gramů tuků, 64 gramů sacharidů, cholesterol – 0
Potřebné suroviny: 280 g loupané pohanky, 100 g cibule, 200 g pórku, 40 g rostlinného oleje, 300 g čerstvých hub nebo žampionů, 20 g Solamylu, sůl, kmín, pepř, stroužek česneku, sójová omáčka, zeleninový vývar z kostky
Příprava: Pohanku propláchneme a uvaříme stejným způsobem jako rýži. Očištěnou cibuli a pórek nakrájíme na plátky, necháme zpěnit na oleji, přidáme omyté, nakrájené houby, osolíme, okmínujeme a dochutíme. Podušené houby podlijeme vývarem a zahustíme Solamylem, necháme provařit. Hotové smícháme s uvařenou pohankou.
Zdroj: