Pražský kongres ESPEN: Výživa integruje medicínu
Pod heslem „Nutrition Integrating Medicine“ se minulý týden konal v Praze kongres Evropské společnosti pro výživu a metabolismus (ESPEN). „Není to náhoda, že tak významná akce probíhá v tak malé zemi. Mimo jiné jde o uznání tradice a úrovně české klinické výživy,“ říká prezident kongresu prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc. Podle předních odborníků tohoto oboru si výživa zaslouží stejnou pozornost jako farmakoterapie, až příliš často však stojí stranou zájmu. Součástí konference byla i prezentace výsledků rozsáhlého projektu NutritionDay. Při tomto výzkumu se v jeden konkrétní den u 15 000 pacientů z třiceti zemí včetně Česka sledovalo, kolik toho skutečně snědli, případně jaké nutriční intervence se jim dostalo a jak tato data korelují s jejich dalším osudem. Z šetření vyplývá, že oběd jako hlavní jídlo dne snědlo jen 34 procent pacientů. Rovněž se ukázalo, že mortalita v období třiceti dnů od sledování přímo koreluje s tím, kolik jídla nemocný nechává na talíři. „Alespoň u nemocných v nutričním riziku by mělo být sledování a zapisování toho, co snědli, stejně rutinní záležitost, jako sledování a zapisování tělesné teploty,“ říká hlavní koordinátor NutritionDay prof. Michael Hiesmayr z Vídně.
Výživa nejen sehrává rozhodující roli v etiopatogenezi celé řady chorob, ale současně také tvoří spojovací most mezi nejrůznějšími medicínskými disciplínami i mezi odborníky základního, epidemiologického či klinického výzkumu a lékařské praxe. I proto se letošní 29. kongres ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) konal pod heslem „Nutrition Integrating Medicine“. Organizátoři za místo jeho konání zvolili Prahu, což nesporně znamená výraz ocenění úspěšné tradice i současnosti českých nutričních a metabolických věd. To také v úvodu kongresu konstatoval představitel ESPEN prof. O. Ljungquist, který spolu s prezidentem kongresového jednání prof. Z. Zadákem (foto vpravo) celé pražské jednání zahájil. S mimořádnou pozorností pak účastníci slavnostního zahájení kongresu ESPEN vyslechli přednášku prof. Michala Anděla (foto dole), který stál v čele vědeckého výboru kongresu; jejím tématem totiž bylo ryze české, ale mezinárodně srozumitelné téma – „Pivo jako zdroj tekutin, energie, minerálů, vitaminů, potěšení a někdy i problémů“.
V širokém spektru témat kongresového jednání – zahrnujících mj. vztah výživy a genetiky, roli výživy v předoperačním a pooperačním období a v péči o nemocné na jednotkách intenzivní péči, roli prebiotik a probiotik, význam výživy v etiopatogenezi obezity, diabetu, dyslipidémií a dalších metabolických poruch, chronického renálního selhání, chorob jater a pankreatu, chorob kardiovaskulárních a nádorových či poruch kostního metabolismu atd. – dominovala poněkud překvapivě problematika podvýživy, a to zejména během hospitalizační péče. Generální sekretář ESPEN prof. Jens Kondrup to označil dokonce za „skandál veřejného zdravotnictví v Evropě“. A právě o tomto tématu také na této stránce hovoříme s prezidentem kongresu prof. MUDr. Zdeněk Zadákem z Kliniky gerontologické a metabolické Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Zdroj: