Obezita a střevní mikroflóra
Druhové spektrum střevní mikroflóry má vliv na vznik obezity. Dokazují to studie týmu Jeffreyho Gordona z Washingtonovy univerzity v americkém St. Louis zveřejněné v prestižním vědeckém týdeníku Nature.
Vědci porovnali druhové složení střevní mikroflóry obézních dobrovolníků s mikroflórou v trávicím traktu lidí s normální tělesnou hmotností. U obézních lidí tvoří více než 90 % střevní mikroflóry bakterie zahrnované do skupiny Firmicutes. Mikrobi ze skupiny Bacteroidetes jsou ve střevě obézních lidí velmi vzácní a tvoří jen 3 % mikroflóry. Lidé s normální váhou mají ovšem těchto bakterií 30 %.
Gordonovi obézní dobrovolníci se podrobili roční dietě. Polovina omezila především příjem tuků, druhá polovina redukovala konzumaci cukrů. Po roce zhubli dobrovolníci o 3 až 6 % původní tělesné hmotnosti. Zároveň u nich došlo i k výrazné změně v zastoupení střevních bakterií. Podíl mikrobů ze skupiny Formicutes se snížil na 73 %. Podíl bakterií ze skupiny Bacteroidetes stoupl na 15 %. Změna ve složení střevní mikroflóry nezávisela na typu diety.
...
Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 1/2007, strana A12
Zdroj: