Přeskočit na obsah

O komplexnosti vlivu výživy na lidské zdraví

30. srpna, se bude v pražském Karolinu konat 12. mezinárodní konference o výživě a klinické diagnostice (INDC2012). Posláním konference je zvýšit porozumění využití každodenní stravy k udržení dlouhodobého zdraví, výkonnosti, fyzické a psychické zdatnosti člověka.

K dosažení tohoto cíle potřebujeme co nejvíce vědět o bioaktivních látkách v potravinách, které jíme; jak jsou absorbovány a jak jsou metabolizovány v lidském těle s ohledem na jedinečnost každého člověka.

Obecná nutriční doporučení mají totiž velmi omezenou platnost. K tomu, abychom věděli, co jíme, potřebujeme spolehlivé a citlivé analytické metody.

Stejné přístroje pak potřebujeme pro sledování metabolitů a nutričních biomarkerů v lidském těle. O komplexnosti vlivu výživy na lidské zdraví svědčí i nutnost domýšlení vlivu zemědělské produkce a potravinářských technologií na nutriční hodnotu potravin.

Nepijeme stejné pivo a nejíme stejný chléb, který jedli naši předkové před sto lety. Důležitým faktorem je také zásadní změna našeho životního stylu, který je dán sezením u počítače, v autě a letadle.

Co jíst, co dělat, abychom byli schopni metabolizovat látky přirozeně se tvořící v našem těle jako reakce na stres, je obrovskou výzvou.

Výše uvedené myšlenky budou podrobně rozvedeny v přednáškových blocích s názvy: Výživa a zdraví, Doplňky stravy, Polyfenoly a přírodní antioxidanty, Pít či nepít, Jsme to, co jíme, Probiotika a prebiotika, Potravinová intolerance, Nanotechnologie ve výživě a klinické diagnostice atd.

------

autor: Doc. Ing. Aleš Horna, CSc.,
prezident konference

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené