O komplexnosti vlivu výživy na lidské zdraví
30. srpna, se bude v pražském Karolinu konat 12. mezinárodní konference o výživě a klinické diagnostice (INDC2012). Posláním konference je zvýšit porozumění využití každodenní stravy k udržení dlouhodobého zdraví, výkonnosti, fyzické a psychické zdatnosti člověka.
K dosažení tohoto cíle potřebujeme co nejvíce vědět o bioaktivních látkách v potravinách, které jíme; jak jsou absorbovány a jak jsou metabolizovány v lidském těle s ohledem na jedinečnost každého člověka.
Obecná nutriční doporučení mají totiž velmi omezenou platnost. K tomu, abychom věděli, co jíme, potřebujeme spolehlivé a citlivé analytické metody.
Stejné přístroje pak potřebujeme pro sledování metabolitů a nutričních biomarkerů v lidském těle. O komplexnosti vlivu výživy na lidské zdraví svědčí i nutnost domýšlení vlivu zemědělské produkce a potravinářských technologií na nutriční hodnotu potravin.
Nepijeme stejné pivo a nejíme stejný chléb, který jedli naši předkové před sto lety. Důležitým faktorem je také zásadní změna našeho životního stylu, který je dán sezením u počítače, v autě a letadle.
Co jíst, co dělat, abychom byli schopni metabolizovat látky přirozeně se tvořící v našem těle jako reakce na stres, je obrovskou výzvou.
Výše uvedené myšlenky budou podrobně rozvedeny v přednáškových blocích s názvy: Výživa a zdraví, Doplňky stravy, Polyfenoly a přírodní antioxidanty, Pít či nepít, Jsme to, co jíme, Probiotika a prebiotika, Potravinová intolerance, Nanotechnologie ve výživě a klinické diagnostice atd.
------
autor: Doc. Ing. Aleš Horna, CSc.,
prezident konference
Zdroj: