Nežádoucí efekty nadměrného příjmu „omega‑3“
Omega‑3 polynenasycené mastné kyseliny vnímá veřejnost bezmála jako synonymum zdravé výživy. Už v roce 2010 však publikovala skupina Jenifer Fentonové z Michigan State University v lékařském časopise Cancer Research studii, v které prokázali negativní účinky nadměrného příjmu „omega‑3“ na imunitní systém laboratorních myší. Tato studie inspirovala tým Normana Harda z Oregon State University k metaanalýze dat, na kterých lze sledovat vztah nadměrné spotřeby „omega‑3“ a rizika některých onemocnění. Takto vzniklá studie publikovaná v lékařském časopise Prostaglandins, Leukotrienes and Essentials Fatty Acids potvrdila, že „omega‑3“ snižují riziko náhlého srdečního selhání a kardiovaskulárních chorob. Tento efekt je připisován protizánětlivému účinku „omega‑3“. Zároveň se ale ukázalo, že v nadměrných dávkách mohou „omega‑3“ vyvolat imunosupresi a zvýšit riziko virových i bakteriálních infekcí.
Za normálních podmínek člověku nehrozí, že by s potravou přijímal nadměrné dávky „omega‑3“. Přesto není toto riziko zanedbatelné. S tím, jak je o „omega‑3“ obohacována řada potravin a jak se rozmáhá užívání potravinových doplňků z rybích tuků, mohou někteří lidé přijímat „omega‑3“ v dříve nevídaných množstvích.
„Obecně stojíme za doporučením American Heart Association, aby lidé jedli ryby nejméně dvakrát v týdnu, a především ryby s vysokým podílem tuku, jako jsou makrely, lososi nebo sardinky. Ti, kteří čelí zvýšenému riziku kardiovaskulárních chorob, by se měli poradit se svým lékařem o užívání potravinových doplňků,“ říká Hard. „Naše obavy se týkají jednotlivců, kteří konzumují vysoké dávky potravinových doplňků s omega‑3 a zároveň jedí čtyřikrát nebo pětkrát denně potraviny obohacené o omega‑3. Ti jsou vystaveni riziku nadměrného příjmu omega‑3. Platí tady to, co pro ostatní potravinové doplňky. Nadměrná konzumace může mít negativní zdravotní následky.“
Zdroj: Medical Tribune