Málo vlákniny v prenatální výživě matek nastartuje ADHD u potomka
Epidemiologické studie naznačují, že kvalita stravy matek během těhotenství může ovlivnit riziko neurovývojových poruch u potomka. Rozsáhlá norská kohortová studie zkoumala spojitosti mezi příjmem vlákniny ve stravě matek a příznaky poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) v raném dětství. Výsledky, závěry: Vyšší příjem vlákniny matkami prenatálně byl spojen s nižším skóre příznaků ADHD u potomka ve věku tři, pět a osm let. A naopak nižší prenatální příjem vlákniny u matek může zvyšovat skóre příznaků ADHD u potomka během dětství nezávisle na genetické predispozici pro ADHD, vystavení nezdravé stravě a sociodemografickým faktorům.
Zdroj: Solberg BS, Kvalvik LG, Instanes JT, et al. Maternal fiber intake during pregnancy and development of attention‑deficit/hyperactivity disorder symptoms across childhood: The Norwegian mother, father, and child cohort study. Biological Psychiatry. 2024;95(9):839–848.