Přeskočit na obsah

Kvalitní informace zdarma - jde to dohromady

Otevřený přístup neboli „open access“ znamená poskytování okamžitého, stálého a bezplatného přístupu k vědeckým informacím kterémukoli zájemci. Umožňuje i stahování těchto informací, jejich kopírování a další distribuci (s podmínkou zachování integrity díla).

„V době, kdy Ochranný svaz autorský trestá povinným poplatkem každého kupce kopírky jen proto, že už dopředu předpokládá, že s její pomocí bude dotyčný nelegálně množit autorská díla, je svět open access přístupu k informacím grátis v podstatě světem podivných idealistů,“ připomněl ve svém sdělení doc. MUDr. Milan Špála, CSc., z Ústavu vědeckých informací 1. LF UK v Praze a dodal: „Je open access novou cestou pro vědecké publikování? V řadě zemí, kde má podporu vlády, akademických institucí i autorů, ano – u nás zatím ne.“

Ceny tištěných publikací předbíhají inflaci

Důvody, které v poslední době vedou část vědecké komunity k odklonu od publikování výsledků vědy a výzkumu v tradičních odborných časopisech, shrnula ve svém písemném příspěvku vedoucí Knihovny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Mgr. Jarmila Potomková.

Prvním z důvodů je nesouhlas se samotným principem publikování. Autoři připraví článek bez nároku na honorář, ani recenzenti nedostanou odměnu – ale přístup k publikacím pak drží ve svých rukou komerční nakladatelství a zpoplatňují jej. S tím souvisí důvod druhý. Akademické instituce žijící z rozpočtových prostředků si nemohou vzhledem ke svým omezeným zdrojům dovolit platit subskripci všech časopisů. Přitom ceny periodik v celosvětovém měřítku stále rostou.

J. Potomková to dokumentovala na následujících číslech. V letech 1998 až 1999 utratily knihovny za odborné časopisy 2,7násobně více peněz než v letech 1985 až 1986. Přitom si předplatily o 6 % periodik méně. Od roku 1986 do roku 2003 se cena odborných časopisů zvýšila o 215 % a podle statistik rostla rychleji, než byla míra inflace.

Ke zvyšování cen vedou i fúze jednotlivých nakladatelů a s tím související monopolizace trhu s vědeckými informacemi. V současné době se rýsují dvě cesty k odborným publikacím s otevřeným přístupem zdarma:

„Zelená cesta“ (green road) – tvorba vlastních archivů a zveřejňování článků, které byly předtím publikovány ve zpoplatňovaných časopisech. „Zlatá cesta“ (gold road) – přímé publikování v časopisech (převážně elektronických) s otevřeným přístupem.

Budoucí vývoj podle J. Potomkové do značné míry závisí na tom, jak se mezi sebou dohodnou grantové agentury a vědeckovýzkumné instituce, bude‑li zachován současný systém recenzování a budou‑li nakladatelé ochotni souhlasit s budováním paralelních archivů, v nichž by vědecké a výzkumné instituce zdarma zpřístupňovaly výsledky svých projektů.

Budou uznávány citace z otevřených zdrojů?

Jsou ale v open access články opravdu zdarma? Nikoli – pouze se břemeno platby přenáší na jiný subjekt. Namísto knihoven a individuálních čtenářů hradí náklady spojené s publikováním sám autor. „Je jeho povinností opatřit si příslušné prostředky, respektive myslet na ně už v okamžiku získání grantu,“ souhlasil s danou filosofií doc. M. Špála. Podle něj open access a rozvoj informačních technologií umožňuje všem, kdo prezentují výsledky své vědecké nebo vzdělávací činnosti, publikovat s maximální účinností, kvalitou a korektností. „Na počet citací práce zveřejněné v open access zdroji by měl být brán ohled i při kariérním postupu vědce,“ domnívá se M. Špála, „i když příslušné instituce se v Čr zatím tváří, že nic jiného než oficiální seznam impactovaných časopisů neexistuje a není to tedy třeba uznávat. Ale buďme upřímní. Náleží impact factor skutečně časopisu? Nebo je to impact factor autorů a jejich publikací?“

Signály o tom, že se v oblasti odborných informačních zdrojů skutečně něco mění, upozornila i J. Potomková. Statistiky podle ní hovoří o nebývalém tempu, s jakým přibývá citačních ohlasů na open access publikace. Během posledních několika let se počet citací zvýšil až o 300 procent.

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 17/2007, strana B3

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené