Přeskočit na obsah

Klinická dietologie

Právě mezeru na poli odborné literatury věnující se systematicky problematice výživy se snaží zaplnit publikace s názvem Klinická dietologie, jejíž hlavním autorem je prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Nejedná se však o podrobnou vědeckou monografii o všech aspektech výživy, ale spíše o přehled aktuálních významných poznatků z této oblasti a praktický návod, jak dietologii v léčbě různých onemocnění využívat. Praktické příklady diet připravené zkušenými nutričními terapeutkami pak mohou lékaři používat přímo v edukaci pacienta. rozhovor o dietě má totiž často klíčový význam v navázání dobrého kontaktu s pacientem a nastartování změn životního stylu.

„Klinická dietologie nemá jednoduchou pozici i z toho důvodu, protože je to jedna z oblastí medicíny, která je nejvíce ohrožena různými alternativními postupy a ,zaručenými‘ potravinovými doplňky. V naší publikaci jsme se proto snažili přinést pouze vědecky prokázané postupy, i když vědecký průkaz efektu dietoterapie je na rozdíl od farmakoterapie poněkud obtížný,“ říká prof. Svačina.

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 5/2008, strana A4

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené