Přeskočit na obsah

Káva nezvyšuje mortalitu na infarkt myokardu

Konzumace kávy nejenže nezvyšuje riziko infarktu myokardu (IM), ale dokonce má protektivní účinky. K tomuto závěru došli Sarah Rosnerová a její kolegové z Harvard School of Public Health v americkém Bostonu, které k realizaci studie motivovaly konfliktní výsledky předchozích výzkumů. Výzkumníci provedli prospektivní kohortovou studii 32 650 švédských žen ve věku 40 až 74 let. Využili přitom data ze Swedish Hospital Discharge Registry a Swedish Causes of Death Registry. Během pěti let monitoringu se u těchto žen vyskytlo 459 případů IM. Relativní riziko IM spojené s pitím pěti nebo více šálků kávy týdně ve srovnání s konzumací 0 až 4 šálků kávy týdně bylo 0,68 s tím, že výzkumníci vzali v úvahu proměnné jako věk, kouření, konzumaci alkoholu, přítomnost diabetu a hypertenze. Navíc se zjistil nesignifikantní trend směrem k nižšímu riziku při vyšší konzumaci kávy. Při detailnější stratifikaci se zjistilo, že ve srovnání s konzumací 0 až 4 šálků kávy týdně znamenalo pití 5 až 7 šálků kávy za týden hodnotu 0,84 relativního rizika IM. Konzumaci 2 až 3 šálků kávy denně byla přiřazena hodnota 0,65, pro 4 až 5 šálků za den činilo relativní riziko 0,64 a pro šest a více šálků denně 0,65.

Pro kardiaky je lepší rozpustná

Podle výzkumníků existují věrohodné mechanismy, kterými káva riziko infarktu myokardu redukuje. Obsahuje například antioxidační fenolové složky. „I když byly nalezeny náznaky poklesu rizika infarktu myokardu, nejpřesnější interpretací dat je, že existuje silný důkaz, jenž vyloučil zvýšené riziko konzumace kávy pro vznik infarktu myokardu,“ uvedla S. Rosnerová. Kardiakům se doporučuje pít spíše kávu rozpustnou, která má kofeinu méně než káva černá, uvedla MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., lékařka preventivní kardiologie FN Olomouc. Četné dřívější studie, které se zabývaly vztahem mezi konzumací kávy a infarktem myokardu, vykazovaly nekonzistentní výsledky. Zatímco případové studie obecně hovořily o škodlivém účinku, kohortové studie naopak takovou asociaci popíraly. Nedávné studie zjistily, že káva může snížit riziko diabetu, hlavního koronárního rizikového faktoru.

U kávy se však v minulosti sledovaly i její další účinky. V dostupné literatuře se uvádí, že káva má silné mutagenní schopnosti a vědci věří, že přispívá ke kancerogenním efektům řady látek přítomných ve stravě. O pravděpodobně nejvyšším riziku se hovoří v souvislosti s karcinomem močového měchýře.

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 8/2007, strana A11

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené