Jaká dieta udrží redukovanou tělesnou hmotnost
Studií hodnotících udržení tělesné hmotnosti dosažené po úvodní záměrné redukci tělesné váhy u obézních pacientů bylo publikováno nesčetně. Mnohé hodnotily vliv vysokého příjmu bílkovin i potravin s nízkým glykemickým indexem, ovšem jen málo z nich mělo dostatečnou statistickou sílu k průkazu skutečně objektivních výsledků.
I proto se doporučované diety mnohdy diametrálně odlišují svým kvalitativním i kvantitativním složením, přestože mají zaručit dosažení stejného cíle - pokles tělesné hmotnosti na optimální hodnotu a zejména její následné udržení. Nejeden praktický lékař řešil problém nešťastného obézního pacienta, jemuž se sice podařilo snížit tělesnou hmotnost do přijatelnějších pásem BMI (body mass index), ale nepodařilo se mu ji dlouhodobě udržet.
Do studie, o níž referuje NEJM (the New England Journal of Medicine), byli zařazeni dospělí jedinci s obezitou (průměrný BMI 34) z osmi evropských zemí.
Tito pacienti snížili v iniciální fázi studie svou původní tělesnou hmotnost pomocí diety s energetickou hodnotou 3,3 MJ (800 kcal)/den. Jejich cílem pak bylo dosáhnout udržení této nově získané hmotnosti.
Účastníci byli náhodně rozděleni do pěti testovaných skupin. První dodržovala dietu založenou na příjmu potravin s nízkým obsahem proteinů a potravin s nízkým glykemickým indexem. Druhá měla doporučen nízký obsah proteinů a potraviny s vysokým glykemickým indexem, třetí skupina měla v dietě vysoký obsah proteinů a potraviny s nízkým glykemickým indexem, čtvrtá pak konzumovala potraviny s vysokým obsahem proteinů a vysokým glykemickým indexem. Pátá skupina byla kontrolní.
Celkem bylo randomizováno 1 209 dospělých jedinců průměrného věku 41 let. Z nich 938 vstoupilo do fáze dodržování nízkokalorické diety, z nich pak 773 účastníků bylo randomizováno do jedné z pěti hodnocených skupin. Studii, která trvala 26 týdnů, dokončilo 548 účastníků (71 %). Průměrný pokles hmotnosti v iniciální fázi studie byl 11,0 kg. Výsledky přinesly jednoznačné závěry. Předčasné ukončení studie bylo statisticky významně častější ve skupině jedinců, kteří se podrobili dietě s nízkým obsahem proteinů a vysokým glykemickým indexem.
Přesvědčivé byly i výsledky, které vyplynuly při hodnocení udržení iniciálního poklesu tělesné hmotnosti. Udržení dosažené tělesné hmotnosti se statisticky významně častěji dařilo ve skupině, která dodržovala dietu obsahující potraviny s vysokým obsahem proteinů a s nízkým glykemickým indexem. Mezi účastníky, kteří dokončili celou studii, bylo pouze ve skupině s nízkým obsahem proteinů a vysokým glykemickým indexem dosaženo významné navrácení hmotnosti do původních hodnot.
Při podrobnější analýze bylo zjištěno, že znovunabytí tělesné hmotnosti bylo o 0,93 kg nižší ve skupinách s vysokým obsahem proteinů a o 0,95 kg nižší ve skupinách s nízkým glykemickým indexem (p = 0,003). Co se týče výskytu nežádoucích příhod ve studii, nebyly mezi skupinami pozorovány žádné statisticky významné rozdíly.
Zdroj: Medical Tribune