Přeskočit na obsah

Hypertenzi ovlivňuje vhodná dieta

V tomto roce připadl World Hypertension Day organizovaný Světovou ligou proti hypertenzi na 17. květen a jedním z hlavních témat byla zvolena zdravá výživa. Odborníci připomínají, že pro obézní pacienty je zásadní zhubnout. Když se jim podaří snížit váhu o pět až deset procent, klesne jim i tlak. Úprava stravovacích zvyklostí ale pomůže snížit krevní tlak podle doc. MUDr. Renaty Cífkové, CSc., místopředsedkyně České společnosti pro hypertenzi, i lidem s normální váhou. O nutnosti doporučování nefarmakologické terapie mluví lékaři často i na odborných fórech. „V klinické praxi však v této oblasti existují velké rezervy. Lékaři se dost často u hypertoniků omezí na doporučení redukce soli v jídelníčku a zvýšení fyzické aktivity,“ upozorňuje doc. Cífková.

Z výsledků nedávné americké studie Dietary Approaches to Stop Hypertension DASH Trial, jejíž cílem bylo ověřit právě vliv diety na normalizaci krevního tlaku, vyplývá, že i isokalorická dieta ve vhodném složení dokáže způsobit dramatický pokles tlaku. Do studie byli zařazeni dospělí probandi starší 22 let sTK menším než 160 mm Hg a dTK 80 až 95 mm Hg. Sledované osoby musely mít navíc hodnoty BMI menší než 35 kg/m2. Účastníci studie byli randomizováni do tří skupin: první dostávala typickou americkou dietu, druhá skupina měla jídelníček bohatý na ovoce a zeleninu (množství draslíku a hořčíku v něm bylo větší než 75. percentil spotřeby v USA) a třetí skupina dostávala kombinovanou dietu. Tato tzv. DASH dieta obsahovala zvýšené množství ovoce, zeleniny a nízkotučných výrobků. Investigátoři podávali sledovaným osobám jídlo v sedmidenních cyklech ve čtyřech kalorických úrovních (dieta měla být isokalorická), přičemž obědy a večeře lidé pojídali ve specializovaných ambulancích a snídaně dostávali s sebou domů. Po osmi týdnech byl patrný největší pokles jak systolického, tak diastolického tlaku právě v poslední, kombinované dietě, přičemž v kontrolní skupině s typickou americkou stravou nebyly změny v tlaku pozorovány vůbec. Významný je také fakt, že největší pokles v intervenovaných skupinách byl zaznamenán u hypertoniků. U osob s jídelníčkem obohaceným pouze ovocem a zeleninou klesl systolický krevní tlak o 7,2 mm Hg a u příjemců DASH diety dokonce o 11 mm Hg.

Pozor na slané výrobky

Výsledky uvedené studie vedly odborníky k vytvoření nových dietních doporučení nejen pro hypertoniky. „Konkrétně to znamená, že lidé by v jídelníčku měli omezit sůl, optimální je denní spotřeba do 1,5 gramu sodíku nebo 3,8 gramu kuchyňské soli (NaCl). Naopak by měli jíst osm až deset porcí ovoce a zeleniny za den (jedna porce je například jedno jablko). Doporučuje se také, aby dieta obsahovala dvě až tři porce nízkotučných mléčných výrobků za den. Povoleny jsou dva alkoholické drinky za den pro muže a jeden pro ženy,“ říká doc. Cífková. Je znáno, že snadněji se dosáhne snížení příjmu soli při přípravě pokrmů než omezením přisolování. „V praxi to znamená, že by se lidé měli vyvarovat nadměrného příjmu potravin s vysokým obsahem soli, jako jsou uzeniny nebo některé druhy pečiva,“ dodává doc. Cífková.

Mohlo by se zdát, že nefarmakologická intervence vede pouze k nevýznamnému poklesu krevního tlaku. Odborníci však již delší dobu poukazují, že i malé snížení tlaku krve na úrovni celé populace má výrazný preventivní účinek na vznik infarku a iktu.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené