Přeskočit na obsah

Doporučení zdravého životního stylu a diety pro diabetiky stejná jako pro zdravé – diabetici z nich však profitují více

Výsledky studie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), publikované zcela recentně v časopise Evropské asociace pro studium diabetu (EASD) Diabetologia ukazují, že i když by se doporučení týkající se životního stylu a diety pro diabetiky neměla lišit od doporučení pro zdravou populaci, diabetici z nich mohou profitovat mnohem více. Na kongresu EASD prezentovali studii, v níž hledali odpověď na otázku, zda se liší vztah mezi výživou a životním stylem a úmrtností u osob s diabetem a osob zdravých, dr. Diewertje Sluik a jeho kolegové z Epidemiologického oddělení Německého institutu výživy v Postupimi‑Rehbrücke.

V rámci studie bylo sledováno 6 384 diabetiků a 258 911 osob bez známého diabetického onemocnění, pomocí počítačového modelování byl hodnocen vztah úmrtnosti a známých rizikových faktorů – BMI, indexu objem pasu/výška, spotřeby 26 definovaných skupin potravin, konzumace alkoholu, fyzické aktivity ve volném čase a kuřáctví.

Nepřekvapí, že mezi diabetiky byla celková úmrtnost oproti populaci bez diabetu o 62 % vyšší, ani to, že nižší riziko mortality korelovalo s vyšším příjmem ovoce a zeleniny, ořechů a zrnin, těstovin, drůbežího masa a rostlinných olejů, zatímco naopak vyšší příjem živočišných tuků riziko úmrtnosti zvyšoval. Ukázalo se přitom, že asociace uvedených faktorů byla u diabetiků silnější než u nediabetiků, ačkoli její směr byl v obou skupinách stejný. Žádné rozdíly mezi diabetickou a zdravou populací nebyly zjištěny ve vztahu k ostatním faktorům životního stylu.

Podle autorů je zřejmé, že u osob s diabetem jsou určité skupiny potravin (ovoce, luštěniny, ořechy, obiloviny, těstoviny, drůbeží maso a rostlinné oleje) ve vztahu k riziku úmrtí prospěšnější a jiné (sladké nápoje, živočišné tuky, sladkosti a bílé pečivo) naopak škodlivější než u běžné populace a že tedy diabetici mohou z doporučení zdravějšího stravování a zdravějšího životního stylu profitovat více než lidé bez diabetu.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené