Co sestry nevědí o výživě
Stav výživy je jedním z nejdůležitějších faktorů, ovlivňujících hojení ran – a v nutriční péči mají nezastupitelnou úlohu sestry. MUDr. Zuzana Grofová, z Krajské nemocnice Pardubice, patří mezi lékaře, kteří si to uvědomují a snaží se o systematickou edukaci sester v této oblasti.
Na pardubickém kongresu prezentovala výsledky výzkumu, mapujícího znalosti, s jakými přicházejí sestry z praxe na vysokoškolské studium. „Roky praxe v nutriční péči nás vedou k myšlence, že je o klinické výživě každý plně informován. Jaká je však úroveň poznání o podvýživě, hladovění, umělé výživě, energetickém metabolismu nebo živinách mezi sestrami?“ uvedla základní otázku.
Tento soubor tvořilo 64 sester z praxe, které studovaly na Univerzitě Pardubice v kombinovaném bakalářském studijním programu ošetřovatelství. Ty podstoupily v prvním ročníku stejný test z klinické výživy jako studenti denního studia.
MUDr. Grofová se zaměřila na některé časté nesprávné odpovědi. Například 39 % těchto studentek nevidí souvislost mezi hladověním a podvýživou. To, že hladovění nevede k váhovému úbytku, uvádí 22 %; podvýživa není způsobena hladověním podle 17 %, 44 % nepovažuje za příčiny podvýživy ztrátu zubů nebo chuti k jídlu, u alkoholu je to 33 %, u mechanického útlaku zažívacího traktu a sníženého příjmu stravy 11 procent.
Téměř polovina se nedomnívá, že podvýživa ve spojení s velkým stresem vede ke smrti, 50 % nevidí spojitost mezi podvýživou a imunitou nebo hojením, 47 % ji nevidí mezi stresovým hladověním a imunitou; 22 % se domnívá, že se na stresové hladovění organismus rychle adaptuje.
Pokud jde o umělou výživu, tak 69 % studentek si myslí, že umělá výživa blokuje stresový katabolismus; 39 % uvádí, že ošetřování centrálního a periferního katetru je stejné, 61 % nemá jasnou představu o enterální výživě (udává, že ji nelze pít, podávat do žaludku či střeva nebo po operaci), 20,4 % nemá jasnou představu o parenterální výživě (říká, že ji nelze podávat dlouhodobě nebo do periferie). V části testu zaměřené na živiny a energetický metabolismus 34,4 % uvádí, že energetický výdej nezávisí na tělesné hmotnosti, 39 % se domnívá, že bílkoviny jsou základním zdrojem energie, podle 19 % studentek bílkoviny nejsou využívány při stresovém hladovění, podle 33 % mastné kyseliny nejsou zdrojem energie, 45 % má nedostatek znalostí o sacharidech jako energetickém zdroji.
„Relativně vysoké procento nesprávných odpovědí na testové otázky ukazuje na nízké povědomí o podvýživě, hladovění a energetickém metabolismu. Další vzdělávání sester může pomoci zaměřit více pozornosti na výživu v praxi,“ shrnula MUDr. Grofová.
Zdroj: Medical Tribune