Přeskočit na obsah

České pivo pro pacienty s celiakií

Na tuzemský trh míří první české pivo určené pro lidi trpící celiakií. Pivo s minimálním obsahem lepku vyvinuli odborníci z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Licenci na výrobu nápoje získal Žatecký pivovar.

Dosud bylo na trhu k dostání pouze bezlepkové pivo z dovozu. To se prý však chutí výrazně liší od nápoje, na který jsou čeští pivaři zvyklí, jeho cena je navíc neúměrně vysoká.

„Nové pivo nejenže splňuje nejpřísnější limity na obsah látek nebezpečných pro osoby postižené intolerancí k lepku, ale navíc si zachovává všechny charakteristické vlastnosti piva českého typu,“ uvedl ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze Karel Kosař.

Nápoj nese vlastnosti typického českého ležáku, k nimž patří bohatá bílá pěna, zlatavá barva, příjemná sladová vůně, osvěžující říz či chuť přecházející z počáteční sladkosti v doznívající lahodnou hořkost. Podle obchodního ředitele Žateckého pivovaru Radka Vincíka by se cena světlého bezlepkového ležáku s obsahem alkoholu 4,5 % a názvem Celia měla pohybovat kolem 20 korun za půllitr.

Cena bezlepkových piv z dovozu přitom v nejlepších případech dosahuje výše okolo 30 korun za balení o velikosti 0,33 litru. Obvyklá je i zhruba 50korunová částka za láhev. Žatečtí pivovarníci pivo nabídnou nejen velkým maloobchodním řetězcům, ale také menším prodejnám nápojů a potravin či obchodníkům specializujícím se na prodej výrobků pro celiaky. Pivo by mělo směřovat také na vývoz. Zájem podle Vincíka projevili již například v USA, kam Žatecký pivovar své výrobky tradičně exportuje

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené